«Redningskapsel» på plass i Chile

Foto: ARIEL MARINKOVIC (Afp)

Et spesialdesignet stålbur som skal brukes for å få de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile trygt opp i dagslys igjen, ankom San Jose-gruva lørdag.

27.09.10 08:06

Til stor applaus blant familiene til de 33 arbeiderne som er fanget 630 meter under bakken, ble stålburet heist ned til redningsmannskapene som straks begynte å teste hvordan kapselen fungerer.

Kompakt stålbur

Det 2,5 meter høye og 250 kilogram tunge stålburet er spesiallaget av den chilenske marinen, og er ett av tre som skal brukes til å frakte gruvearbeiderne opp gjennom den 60-70 centimeter brede sjakten som er i ferd med å ferdigbores.

Redningsarbeiderne i Copiapo har allerede jobbet på spreng dag og natt i sju uker, men ventetiden over bakken kan ikke sammenlignes med den som de 33 arbeiderne som er fanget i et hulrom nede i den mørke gruva har gjennomgått.

I forrige uke kom det et gjennombrudd i redningsaksjonen da man endelig klarte å bore seg helt fram til arbeiderne. Sjakten som bare var noen centimeter bred, skal nå utvides, slik at stålburene får plass.

Lang ferd mot lyset

Når den endelige redningsoperasjonen settes i gang, vil det ta over ett døgn å bringe de 33 mennene opp i lyset. Hver tur med stålburet vil ta cirka 1,5 time, og kun én mann kan reddes opp av gangen.

Til BBC sier en talsmann for operasjonen at en sykepleier og en redningsmann først vil bli fraktet ned til gruvearbeiderne for å koordinere redningsaksjonen. Disse to vil også være de siste som fraktes ut av den sammenraste gruven.

Framdriften i redningsarbeidet har skapt optimisme både under og over bakken. Plan B innebærer å bore en sjakt på 620 meter, mens Plan C kun krever en 597 meter sjakt.

Ifølge et dokument som er blitt delt ut til redningsarbeiderne, kan redningssjakten være klar i beste fall i november, eller tidlig desember, hvis det skulle være noen problemer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.