*Nettavisen* Nyheter.

Redningsline omgjort til livsfarlig prosjektil

Marita Johansen sto bare få meter unna der prosjektilet kom susende fra himmelen. Foto: Gullik Maas Pedersen (Lofotposten)

Marita sto fire meter unna da et prosjektil kom gjennom lufta og smadret den splitter nye bilen

14.09.15 09:21

LOFOTEN (Lofotposten): Lørdag formiddag kom et dødsfarlig prosjektil gjennom luften og boret seg inn i en splitter ny bil hos Lofoten Bil i Osan.

Ekspeditør Marita Johansen hos Esso, sto utenfor stasjonen i nærheten av bilforretningen og tok seg en røyk i det strålende været lørdag formiddag.

-En kunde var i gang med å fylle bensin da det plutselig eksploderte. Jeg så på ham og han på meg. Vi skjønte ikke hva som hadde hendt. Men bare tre – fire meter bortenfor der jeg sto så jeg frontruta på den splitter ny Suzuki var smadret. Det var hull tvert gjennom ruta og det lå masse tynn tråd i en haug utenfor ruta. I setet lå det et prosjektil som tauet var festet i. Prosjektilet har forvoldt store skader. Rattet var slått i stykker. Så jeg forsto at det hadde vært usedvanlige krefter i sving, sier Marita som er tilbake på vakt søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gjenstanden skal være en redningsline som blir skutt ut av en boks. Foto: Gullik Maas Pedersen (Lofotposten)

- Sto ganske nær

-Jeg sto jo ganske når og hadde prosjektilet truffet meg. Hadde jeg ikke vært her i dag, sier hun ettertenksomt. Straks hendelsen hadde skjedd lørdag formiddag ringte hun for å fortelle hva som hadde skjedd til Kåre Johnsen, som driver Lofoten Bil i Svolvær til Lofotposten.

-Jeg så på telefonloggen at klokken vare noen få minutter på tolv. Da Kåre kom sjekket vi overvåkningskameraet og kunne se at prosjektilet kom ovenfra. Men hvor? Det ante vi ikke, sier Marita Johansen.

Kåre Johnsen tok bilder av bilen og la hendelsen ut på Facebook. Her forteller han hva som har skjedd. «Med et smell kom en gjenstand ned fra (ja vår herre må vite) himmelen. Vi lurer på hva det er for en gjenstand og hvor den komme fra. Er det et fly eller er det mislykka måneoppskytning. Den som har gjort dette skal få komme å gjøre opp for seg. Flere i Svolvær hørte smellet. Mystiske greier.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Metallprosjektilet knuste rattet i bilen . Foto: Gullik Maas Pedersen (Lofotposten)

Redningsline fra båt

-Det tok ikke lang tid for folk ringte inn sine opplysninger. Mange hadde hørt smellet. Og et kom inn en rekke tips som gjorde at jeg fant ut hva som hadde skjedd. Politiet kom for å undersøke saken lørdag kveld.

Gjenstanden er en redningsline som blir skutt ut av en boks. Redningslina blir sendt over et fartøy slik at man kan knyte et tykker redningstau til den tynne lina. Etter litt undersøkelse fant jeg ut av den var skutt ut fra bilferga «Røst». Jeg har snakket med mannskapet og vi skal ordne opp på mandag, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nye biler sto på rekke og rad utenfor Lofoten Bil Foto: Gullik Maas Pedersen (Lofotposten)

Hadde øvelse

Han legger til at den nye bilen er påført omfattende skader som beløper seg til 50-80.000 kroner.

Mannskapet om bord i bilfergen «Røst» har hatt en øvelse, og skulle sjekke ut redningsraketten som var utgått på dato.

- Selskapet har ikke rutiner for at slikt utstyr skal testes ut. Våre bestemmelser går ut på at de skal destrueres, sier Bendix Klykken i fergedivisjonen til Torghatten Nord.

Fergen lå ved kai i Svolvær da raketten ble avfyrt. Den har hatt en bane som har sneiet den store verkstedhallen til Skarvik mek i Osan. Passert den sterkt trafikkerte E10 mellom Kabelvåg og Svolvær. Deretter har den passert gang- og sykkelstien som og har stor trafikk av gående og syklende. Deretter har den smelt inn i frontruta på en ny bil, parkert foran bilforretningen til Lofoten Bil i Osan.

-Skulle den testes burde det ha skjedd på åpnet hav, forutsatt at de var sikre på at ingen ting kunne gå galt. Men som sagt. Vi har ikke slike rutiner. Destruksjon er løsningen, sier Klykken.

- Fløy nesten 800 meter

Lofotposten har fått opplyst at slike raketter har en rekkevidde på om lag 300 meter. Luftferden til denne er nesten tre ganger så lang.

-Denne raketten har fløyet om lag 800 meter gjennom luften. Jeg tenker på hvor galt det kunne gått, sier Klykken.

Skadene på bilen er anslått til mellom 50 og 80 tusen kroner.

-Jeg tenker ikke på det. Materielle skader bekymrer oss ikke - det kan ordnes opp i. Men det kunne gått så mye verre om folk hadde blitt truffet, sier Klykken. Han venter på en utfyllende rapport i løpet av dagen fra skipperen om bord i ferga.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mannskapet om bord i bilfergen «Røst» har hatt en øvelse, og skulle sjekke ut redningsraketten som var utgått på dato Foto: (Lofotposten)

En slik redningsline består av en tyngre enhet som veier fra to til tre kilo. Metall- enheten kan ligge i en rakett eller en annen form for utskytningsenhet. Det er festet en tynn line til metall-enheten. Den har en rekkevidde på om lag 300 meter. Meningen er at den skal skytes over en havarist, slik at de får tak i den tynne line som igjen blir festet til en tykkere redningsline. Hvordan uhellet har oppstått om bord i ferga når redningslina ble sendt ut på vidvanke er ikke avklart.

Les flere saker hos Lofotposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.