Gå til sidens hovedinnhold

Redningsskøyta sleper redningsskøyta

Redningsskøyta "Uni Oslofjord" har et noe spesielt oppdrag i dag: slepet av den brannskadde redningsskøyta RS1 "Colin Archer" fra 1893.

ORMØYA: Det var onsdag i forrige uke at klenodiet begynte å brenne ved Ormøya.

RS 1 «Colin Archer», konstruert og bygget av Colin Archer i 1893, er nærmest for et flytende museum å regne, og brannmannskapene "brukte silkehansker" for ikke å skade båten, som eies av Norsk Maritimt Museum.

– Vi måtte være veldig forsiktige i slukkingsarbeidet for ikke å skape vannskader på den verneverdige båten, sa Morten Haglund, vaktkommandør ved brannvesenet i Oslo, etter brannen.

Les også: Blåste i hornet for ny redningsskøyte

Repareres på et verft

Skadene ble heldigvis begrensede, og nå er båten på vei til Fredrikstad for reparasjon ved et verft der.

Det er noen skader bak i båten pluss sotskader under dekk, lyder rapporten fra Redningsselskapet.

Redningsskøyta "Uni Oslofjord" vil slepe klenodiet frem til områdene rundt Jeløya i Moss. Der vil en annen redningsskøyte ta over.

– Hjertebarnet mitt

Mangeårig «Colin Archer»-ildsjel Knut von Trepka var blant dem som fikk seg en skikkelig støkk da han fikk meldingen i forrige uke.

– Jeg tenkte bare på én ting; få slukket brannen så fort som mulig. Båten har jo vært hjertebarnet mitt i 40 år. Den er et flytende museum, sier Trepka, som har ansvaret for vedlikeholdet av båten sammen med sønnen Christian von Trepka og Tor Erling Gransæther, leder av Seilskøyteklubben Colin Archer.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller