Refser journalister etter trikkedrapet

Foto: (Scanpix)

Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H) ble mektig vred av TV-debattene som fulgte etter trikkedrapet. Gabrielsen anklager journalister for å stille fordomsfulle spørsmål.

13.09.04 15:10

- Jeg gikk nesten i taket av disse TV-debattene. Når programlederen omtaler psykiatriske pasienter som "tikkende bomber" er det en fordomsfull stigmatisering av flere hundre tusen mennesker, sa Gabrielsen da han åpnet Psykisk helsekonferanse i Oslo mandag.

Trikkedrapet
Foran 700 fagfolk refset Gabrielsen journalistene med utgangspunkt i «tragiske hendelser» den siste tiden.

Uten å si det direkte, henviste Gabrielsen blant annet til drapet på Oslo-trikken 3. august i år. Fire dager etter at han ble skrevet ut fra akuttpsykiatrisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus, gikk en 40 år gammel mann amok med en stor kniv på linje 17 til Rikshospitalet. En ung mann ble drept og flere andre ble skadd i knivdramaet.

- Flere tragiske hendelser, med drap og voldshandlinger begått av personer med psykiske lidelser, har satt det offentliges tilbud på dagsordenen i sommer. Det er naturlig med en debatt i etterkant av slike tragiske hendelser. Men jeg reagerer når det innledende spørsmålet er om "flere tikkende bomber burde vært sperret inne". Det blir omtrent som å gjerde inn hele kongeriket, sier Gabrielsen.

- Fordommer
Helse- og omsorgsministeren mener at hele samfunnet er preget av fordommer mot psykisk syke. Fordommer som sitter dypt både hos fagfolk og folk flest.

- I en gitt situasjon kan vi alle være en tikkende bombe. Å sette denne merkelappen på psykisk syke er det samme som å bygge opp under 200 år gamle fordommer som først og fremst må brytes ned, sier Gabrielsen til NTB.

Han mener at pressen gikk langt i motsatt retning i debatten som fulgte etter blant annet trikkedrapet. Og Gabrielsen frykter at debatten kommer inn på et spor som gir mer skade enn gagn.

- Jeg ønsker debatten om psykisk helse velkommen. Men det er viktig å unngå ytterligere stigmatisering. Vi vet et en femdel av oss vil oppleve psykiske problemer i løpet av et liv. Negative merkelapper som "tikkende bomber" kan føre til at færre tar kontakt når de burde søke hjelp, sier Gabrielsen til NTB.

Syk = farlig?
En undersøkelse i regi av Norsk institutt for by og regionforskning (NIBR) viser at hver fjerde nordmann mener at psykisk syke er farlige for omgivelsene.

- Det er viktig å si klart fra at psykisk sykdom ikke betyr det samme som at man er farlig. Det er også grunn til å minne om at bare en liten del av volden begås av mennesker med psykiske lidelser, sier Gabrielsen.

- Her må også pressen ta sitt ansvar. Det kan være grunn til å stoppe opp og spørre seg selv internt om man er med på å gjøre hverdagen bedre for disse menneskene ved å vinkle debatten rundt "tikkende bomber", sier Gabrielsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag