RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser norsk behandling av romanifolket

Oslo (NTB): Den norske Helsingforskomité retter knallhard kritikk mot Norges behandling av romanifolket og krever opprettelse av en «sannhetskommisjon».

I en ny rapport retter Helsingforskomiteen et usedvanlig hardt angrep mot norske myndigheters tidligere politikk overfor romanifolket og taterne.

Helsingforskomiteen går så langt som å si at norske myndigheter fulgte samme tankegang overfor romanifolket som i andre land resulterte i forbrytelser mot menneskeheten, skriver Aftenposten.

Overgrepene inkluderer sterilisering av minst 147 kvinner og barn, at minst 1.500 romanibarn ble tatt fra sine foreldre, og at flere romanifolk ble lobotomert.

Minst 25 tilfeller av tvangssterilisering skjedde etter at Norge hadde forpliktet seg til å overholde Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, som trådte i kraft 3. september 1953. I tillegg ble om lag 400 barn tatt fra sine foreldre etter denne datoen.

? Den norske stat tok barna deres, man forhindret kontakt mellom barn og foreldre, kvinner ble tvangssterilisert. Staten gikk svært langt for å utslette deres kultur, sier assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Gunnar Ekeløve-Slydal.

Helsingforskomiteen advarer også mot dagens situasjon. Romanifolket møter fortsatt diskriminering i skolen, fra politiet og på arbeidsmarkedet, enten ved å bli nektet tilgang til campingplasser eller ved ikke å få mulighet til å lære sitt språk.

Komiteen etterlyser flere tiltak for å forhindre at romanikulturen forsvinner, deriblant mer språkopplæring, mer undervisning og bedre tilrettelegging i skolen.

? Det gjelder å få nye generasjoner til å bli stolte av kulturen og villige til å lære og bruke språket, sier Ekeløve-Slydal. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere