Gå til sidens hovedinnhold

Refser politiet i Nygaard-saken

Statsadvokat Lasse Qvigstad retter sterk kritikk mot Oslo-politiet.

- Det var flere avhør som åpenbart skulle vært gjennomført, og det er for mange løse tråder i saken, sier Lasse Qvigstad til NRK Brennpunkt.

Det var i 1993 at forlagsdirektør i Aschehoug forlag, William Nygaard, ble skutt tre ganger med grovt kaliber på gårdsplassen utenfor huset sitt i Dagaliveien i Oslo.

Oslo-politiet har også tidligere fått kritikk for etterforskningen av attentatet, som ble knyttet til at forlaget hadde gitt ut den islamkritiske boken «Sataniske vers», skrevet av Salman Rushdie.

At en statsadvokat kritiserer en politietterforskning, hører imidertid til sjeldenhetene, ifølge Brennpunkt.

Qvigstad påpeker at attentatet var et angrep på helt sentrale verdier i samfunnet vårt, og at saken av den grunn burde ha vært gitt lang og høy prioritet i politiet. Han mener politiet bør ta selvkritikk.

Skyldfølelsen
Tirsdag utgis Salman Rushdies hittil hemmeligholdte selvbiografi i hele verden.

I boka forteller Rushdie forteller blant annet om skyldfølelsen etter attentatforsøket i Oslo, skriver VG Nett.

«Jeg er så lei for det, William, jeg må si at jeg føler meg ansvarlig for dette...», sa han i en telefonsamtale med Nygaard etter angrepet.

Etter Rushdies bokutgivelse utstedte Irans daværende åndelige leder, Ayatollah Khomeini, en fatwa som oppfordret til å drepe alle som var involvert i utgivelsen av boka.

I tilegg til Nygaard ble to oversettere i Italia og i Japen angrepet.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken