Russernes fremmarsj i deler av Øst-Ukraina går sakte, men sikkert, fremover.

Onsdag formiddag er situasjonen uavklart. Den ukrainske landsbyen Soledar nord for Bakhmut er okkupert av medlemmer av den russiske leiesoldatgruppen Wagner, hevder gruppens sjef Jevgenij Prigozjin. Det avviser Ukraina.

– Soledar er et ganske langt område, strekt fra vest til øst. Inntrykket mitt nå er at russerne har tatt den østre delen. De slåss fremdeles om de vestlige delene. Slike kamper tar tid, de skal rydde bygninger for folk, det kommer motangrep og situasjonen er uoversiktlig, sier oberstløytnant og forsker ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, til Nettavisen onsdag morgen. Da har han akkurat kikket på rapporter og kart over morgenkaffen.

Landsbyen er i seg selv ikke veldig viktig, men kan, som Nettavisen skrev tirsdag, være et steg på veien til å omringe Bakhmut, som Putin har forsøkt å innta helt siden i fjor sommer.

– Wagner-enheter har tatt kontroll over hele Soledar, sier Wagner-leder Jevgenij Prigozjin i en uttalelse natt til onsdag, før han legger til:

– Det har dannet seg en sirkel i midten av byen, der gatekamper nå finner sted.

Det får Hågen Karlsen til å sukke:

– Det er beskrivende for situasjonen. De sier at de har tatt byen, men så slåss de fremdeles likevel, sier oberstløytnanten til Nettavisen.

– Soledar var, er og forblir ukrainsk, heter det i en uttalelse fra det ukrainske militæret onsdag.

– Alt som utspiller seg rundt Bakhmut og Soledar er de blodigste scenene i denne krigen, sier president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak til nyhetsbyrået AFP samme dag.

Dronebilder av russiske soldater

Twitter-kontoen Wartranslated oversetter stoff fra krigen i Ukraina og la onsdag ut en video som skal være filmet av ukrainske soldater i Soledar onsdag morgen. Nettavisen er ikke i stand til å verifisere hele videoen, men deler av droneopptaket er stedsverifisert til å være filmet i Soledar, og skal vise russiske soldater krysse en vei og gå rundt i et nabolag (rundt 2:40 inn i videoen under):

– Der krysser de gaten. Faen, se hvor mange de er. 1, 2, 3, 4, 5, 6. Hvor er de på vei hen? 7, 8, 9, 10, helvete heller, til venstre der, sier den ukrainske soldaten i opptaket.

– Det eneste jeg vil fortelle dere, er å ikke kjøpe de falske anklagene, sier han senere i samme video.

– Jeg sier det igjen, situasjonen i Soledar er veldig vanskelig. Kampene intensiveres. Jeg vet ikke hvordan de lokale overlever her, de som fremdeles er her. Det er åpenbart fortsatt mange av dem i byen. Men det er ikke noe hysteri, ingen er omringet, ingen har fått ultimatum om å overgi seg, sier soldaten, mens det smeller i bakgrunnen.

Politiske motiver

Hågen Karlsen mener Wagner-leder Prigozjin har sine motiver for å gå ut og erklære tidlig seier på denne måten, selv om alt tyder på at ukrainske soldater fremdeles kjemper i byen:

– Prigozjin har gått fra å være en vanlig vinningskriminell som sonet i gamle dager til å bli en stor hvitsnippforbryter, som har forsynt russiske offentlige myndigheter med cateringtjenester, mat osv. Det er derfor han blir kalt «Putins kokk». Etter hvert har han begynt å innta en politisk rolle, og han har vært veldig høylytt i det siste. Han har behov for en seier han også, så vi må se Soledar litt i lys av det også, sier Hågen Karlsen til Nettavisen.

Les også: Nå bærer Putins mobilisering frukter: – De kommer i store horder

Derfor er Wagner-gruppen også så frempå i mediene om dagen, tror Hågen Karlsen:

– Han har beinhardt kritisert det russiske forsvaret ved flere anledninger. Han har behov for å vise seg, vise at han er bedre enn det russiske militæret, og dermed styrke sin anseelse. Hva slags politisk rolle han tenker å spille, det er jeg usikker på, men det er det politiske spillet som skjer akkurat nå.

Prigozjin har rettet kritikk mot flere deler av de russiske myndighetene i det siste.

– Der har det vært dårlig stemning lenge. Det han selvfølgelig ikke gjør, det er å kritisere president Putin. Det ville i så fall ikke foregått veldig lenge, sier Hågen Karlsen tørt, før han legger til:

– Men det kan være Putin har behov for et spill som dette. Da dreies kritikken mer mot forsvaret og forsvarsministeren, og ikke mot presidenten. Og når det går veldig dårlig, så dårlig at det ikke er mulig å nekte for det, så er det greit at kritikken kanaliseres mot andre.

– De tråkker på likene til sine medsoldater

Tirsdag pratet Nettavisen med etterretningsekspert Tom Røseth ved Krigsskolen, om russernes raske fremrykning nord for Bakhmut. Han tror at russerne trenger en pause dersom de skulle klare å innta og overta Soledar fullstendig.

Hågen Karlsen støtter den spådommen:

– Det tror jeg er riktig, men så vil jeg jo si at de har ikke rykket voldsomt frem. De har angrepet voldsomt og tapt voldsomt mye folk, for å ta et veldig lite område med tanke på tapene. Men ja, når du har drevet med så harde kamper og så mange tap over så lang tid, så har man behov for en pause. Man må få ut drepte og sårede, man skal ha inn mer ammunisjon og rotere mannskaper. Det er alltid en del arbeid som må gjøres, og den russiske logistikken er ikke kjempebra, så sånt tar gjerne litt tid, sier Hågen Karlsen.

Les også: Han var Putins mann i Donetsk – nå tar han et oppgjør

Også Ukraines viseforsvarsminister Hanna Maliar refser russernes angrepsstrategi via Telegram:

– Fienden tråkker bokstavelig talt på likene til sine medsoldater, bruker massivt artilleri og treffer til og med sine egne soldater, skriver hun.

– Dette er ikke Narvik

Hågen Karlsen er langt på vei enig i at russerne blir brukt som «kanonføde»:

– Russerne har veldig mange folk, men de er dårlig trent, dårlig utrustet og de mangler offiserer. Det kan gå relativt greit så lenge man skal grave skyttergraver og forsvare seg – det er ikke veldig vanskelig, og er enkelt å koordinere fordi du ligger jo bare der du har gravd deg ned. Men med en gang man skal gå i angrep, du rykker frem, det er kaos, avdelinger angriper ved siden av deg og alt skal koordineres, da blir det mye, mye vanskeligere. Det er derfor de tar så store tap. Det har ikke vært en krig, i hvert fall ikke i Europa, siden andre verdenskrig der «kanonføde» har vært mer beskrivende.

Når han blir bedt om å kaste en dom over denne formen for krigføring, sier oberstløytnanten:

– Den koster veldig mye liv, men kvantitet er en kvalitet. Hvis du har veldig mange folk å kaste inn, så er det en mulighet for å lykkes med det, gitt at du er fra et samfunn som kan ta de tapene. Så langt så kan Russland det. De har et apparat for å undertrykke protester hjemme, når sønner og ektemenn faller, alt ser håpløst ut og frustrasjonen sprer. Så dette kan de fortsatt holde på med i lang tid, slår Hågen Karlsen fast.

– De har mistet veldig mye folk for å ta ganske ubetydelige områder, legger han til.

Les også: Kommer med oppfordring til alle som sender Ukraina-pakker

Han fnyser av rapportene om at dette er et strategisk viktig område.

– Det er viktig å få fram. Folk prater om at dette er strategisk viktig meg her, og strategisk viktig meg der.

Han drar en parallell til en hendelse som nylig har blitt filmatisert på kino, og som mange nordmenn har sett i disse dager.

– Dette er ikke Narvik under andre verdenskrig, der man fikk kontroll over jernmalmen fra Sverige. I beste fall er Soledar nyttig for å ta Bakhmut, som et nyttig skritt videre. Men det er fremdeles ikke noe strategisk viktige områder som er tatt, eller som er i nærheten av å bli tatt. Prisen er veldig høy for et lite viktig terreng, konkluderer Hågen Karlsen.