RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser sjefen

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Thorbjørn Jagland bruker ytringsfriheten til å refse partisjef Jens Stoltenberg.

Den sovende blasfemiparagrafen er i ferd med å få et nytt liv gjennom et tillegg i rasismeparagrafen. Det skyldes Senterpartiets press internt i regjeringen og en hestehandel med de andre rødgrønne partiene. Dette har skapt reaksjoner. Nå går stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) ut og advarer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mot å presse gjennom et slikt vedtak i Stortinget.

- Egentlig ikke flertall

- Vi kan ikke risikere at partipisk gir oss en lovgivning på dette området som egentlig ikke har flertall i vår nasjonalforsamling, skriver stortingspresidenten i et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag.

Jagland mener det er et paradoks å tvinge et forslag om ytringsfrihet gjennom i Stortinget, og på den måten hindre stortingspolitikernes ytringsfrihet.

Jagland mener videre at Stoltenberg ikke har myndighet til å binde Aps stortingsgruppe.

- Det er en lang tradisjon for at det bare er stortingsgruppen selv som kan binde gruppen, sier Jagland til Aftenposten.

- Må behandles uten bindinger

- Det vil i seg selv være et paradoks hvis et så prinsipielt spørsmål som ytringsfrihet blir underlagt partipisk. Særlig når det fremkommer at spørsmålet kan ha vært gjenstand for hestehandel og forsøk på å kuppe hverandre, skriver Jagland i innlegget.

Jagland mener det er nødvendig at Stortinget får mulighet til å gå dypt inn i saken uten partibindinger.

Norge - og Libya

Jagland viser til FNs menneskerettighetserklæring og Europarådets menneskerettighetskonvensjoner. Han trekker fram at det er Libya som nå presser på gjennom FN i et forsøk på å innføre forbud mot krenkelser av religion.

- Det er ganske innlysende at regimer som dette ønsker å beskytte seg mot kritikk. En effektiv måte å gjøre det på er å forby religionskritiikk. For med den sammenblandingen av religion og politikk man har i slike land vil religionskritikk bli ansett for regimekritikk, skriver han.

Se Jaglands debattinnlegg her (ekstern lenke)

Nettavisen har tatt kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for å få en kommentar fra Jens Stoltenberg, men blir henvist til Justisdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere