Mange sperret øynene opp da staten la 10,15 milliarder kroner på bordet i årets jordbruksoppgjør, en fem-dobling av det vi har sett tidligere år.

Bøndenes krav var på 11,6 milliarder. Med lik måte å regne på, er partene enige om at differansen er på 2,9 millarder.

Innen 17. mai - altså om en uke - får vi vite om dette klubbes gjennom eller om det blir brudd.

Les også: Her får bonden nyheten fra staten: - Det er helt elleville tall

Statens rause tilbud til bøndene fikk både redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar, og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum til å steile.

– Det er helt vanvittig. En interessegruppe har ranet statskassen, er den krasse dommen fra Stavrum - og gjør oppmerksom på at en god del av oppgjøret skyldes ekstraordinære forhold og at noe skal fordeles over to år.

Stort gap

Les også: Bøndene krever dyrere mat for å gi seg selv 125.000 kroner i lønnsøkning: – Arrogant

Nationen-kommentator Hans Bårdsgård tar i et innlegg tirsdag et oppgjør med den harde skytsen han mener bøndene ufortjent er møtt med i kjølvannet av rekordoppgjøret.

Han mener «forståsegpåerne» neglisjerer det store inntektsgapet som er mellom ulike type bønder, og nevner at en svinebonde tjener det tredobbelte av en sauebonde.

Bårdsgård sikter til Hegnar og Stavrum når han skriver at «i den vårlige hverdagen er haglskurer og rosa redaktører en tilbakevendende irritasjon, selv om både hagl og argumenter smelter fort».

- Sutregjengen i klikkpressen

Bårdsgård refererer til Stavrums kommentar i sin videre omtale:

«Bøndene har ranet statskassen, skriver Gunnar Stavrum i Nettavisen (nei, det er det parlamentariske flertallet som løfter en lavinntektsgruppe),» skriver han.

Les også: Nettavisens redaktør om jordbruksoppgjøret: - En interessegruppe har ranet statskassen

«Bøndene er i virkeligheten velstående, har Trygve Hegnar fått det for seg (nei, en dobbeltarbeidende lavinntektsgruppe er ikke rik, den er dobbeltarbeidende),» mener Nationen-kommentatoren.

Og - han er ikke snau i sin «dom» over redaktørene:

«Sutregjengen i finans- og klikkpressen vil ikke endre foie gras-retorikken sin om norsk jordbruk før matmangelen hopper frem igjen fra historien og biter dem i vinkjøleren».

1200 kroner i økte matutgifter

Sjefredaktør Gunnar Stavrum poengterer i sin kommentar at det er du og jeg som får regningen:

«Med andre ord blir det høyere matvarepriser som følge av stjerneoppgjøret. Hvor mye prisene øker med, er ennå uklart, men regjeringen antyder 1200 kroner i økte matutgifter per husholdning i året.»

Han mener det svært gode oppgjøret bygger på det han kaller «grunnleggende feilslutninger».