RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen anslår asylkostnad på inntil 85 milliarder

Finansminister Siv Jensen og Erna Solberg legger frem tillegget til neste års statsbudsjett.
Finansminister Siv Jensen og Erna Solberg legger frem tillegget til neste års statsbudsjett. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Regjeringen anslår at asyltilstrømningen til Norge kan komme til å koste inntil 85 milliarder kroner de neste seks årene, etter det NTB erfarer.

Tidligere fredag meldte NRK at kostnaden ville bli på over 70 milliarder de neste seks årene, men dette anslaget er etter alt å dømme for lavt, får NTB opplyst.

I tillegget til neste års statsbudsjett har regjeringen lagt til 9,5 milliarder til å håndtere asylstrømmen.

Tallet er basert på 33.000 asylsøkere i 2016.

Norsk asylpolitikk er ikke dimensjonert for å ta imot 30.000 asylsøkere, sier Siv Jensen.

2,2 milliarder mindre til skattekutt

- Vi må justere kartet etter terrenget, sier statsminister Erna Solberg.

- Utviklingen i 2016 er svært usikker. 33.000 er ganske sikkert ikke tallet vi ser ved utgangen av 2016, sier hun.

Forslaget innebærer en omdisponering av 4,2 milliarder kroner under bistand, økte skatteinntekter på 1,8 milliarder og øvrig inndekning på 2,3 milliarder.

Regjeringen vil dermed øke det samlede bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder koner. Det totale bistandsbudsjettet er dermed på 34,8 milliarder kroner.

Det opprinnelige forslaget til kutt i formuesskatten for neste år er på vel én milliard.

Regjeringen vil ha endringer i skatteopplegget neste år som medfører at samlede skattekutt blir 2,2 milliarder kroner mindre enn i det opprinnelige forslaget til statsbudsjett.

Regjeringen vil blant annet gå med på å droppe det foreslåtte kuttet i formuesskatten, fra 0,85 til 0,8 prosent, og økte nivåene i den nye trinnskatten for lønnsinntekter med 0,1 prosentpoeng.

De samlede skattelettelsene neste år blir dermed på rundt 6,9 milliarder kroner, mot opprinnelige drøyt 9 milliarder kroner, hvis forslaget blir vedtatt.

STORT PRESSEOPPBUD: Her legges det såkalte asylbudsjettet frem.


Les også: Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år

Regjeringen legger fredag fram sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

Regjeringen vil ha 3,4 milliarder til asylmottak

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til drift av asylmottak med 3,4 milliarder kroner. UDI skal styrkes med 250 millioner kroner.

Av pengene til Utlendingsdirektoratet (UDI) skal 184 millioner kroner brukes til å øke kapasiteten innen saksbehandling, noe som vil doble antallet saker direktoratet kan behandle.

– Rask saksbehandling er viktig både ut ifra hensyn til den enkelte og ut ifra samfunnsøkonomiske hensyn. Det er blant annet viktig for å unngå at personer uten avklart status oppholder seg i mottak over lang tid, og for å muliggjøre rask retur av personer uten behov for beskyttelse, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Med større bruk av akuttinnkvartering, flere midlertidige løsninger og økt tetthet av mottaksbeboere på enkelte mottak vil det også være behov for sikkerhetstiltak for å unngå uro, konflikter og andre alvorlige hendelser, ifølge Justisdepartementet. Derfor foreslås det en bevilgning på 70 millioner kroner til sikkerhetstiltak.

350 millioner til politiet

Politibudsjettet foreslås styrket med rundt 350 millioner kroner.

For å øke kapasiteten på registrering skal 160 millioner kroner gå til 170 nye stillinger knyttet til registrering og oppfølging av asylsøkere i Politiets utlendingsenhet (PU) inkludert støttefunksjoner i PU.

174 av de 347 nyutdannede fra Politihøgskolen våren 2016 skal midlertidig benyttes for håndtere oppgaver knyttet til økte asylankomster. Til dette bevilges 82,3 millioner kroner, skriver regjeringen i en pressemelding.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere