RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen åpner Barentshavet igjen(Ny)

Sist oppdatert:
Regjering har sier ja til å åpne for oljeproduksjon i deler av Barentshavet, mens oljeboring utenfor Lofoten foreløpig får nei
Det går frem av planen olje- og energiminister Einar Steenæs har lagt frem på en pressekonferanse i ettermiddag.

Resultatet er som indikert i kjølvannet av den interne striden i regjeringen rundt åpning for boring etter olje i nordområdene.

Beslutningen omfatter nyåpning for de allerede åpnede områdene i Barentshavet Syd med unntak av spesielt verdifulle områder. Det åpnes blant annet for videre boring på Goliat-feltet rett utenfor Tromsøflaket, samt en brønn hver på Lopparyggen og Nordkappbassenget.

Unntakene er de kystnære områdene i Troms og Finnmark og de særlig verdifulle områdene: polarfronten, iskanten, Bjørnøya og Tromsøflaket.

Boring i Lofoten-området, Nordland IV, vil bli vurdert på nytt når den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger

Tredobler antallet lisenser

Det er videre klart at det vil bli lyst ut 95 blokker i 18. lisensrunden for norsk sokkel. Det er klart flere enn i de siste rundene. I 17. runde ble det utlyst kun 32 blokker.

- Jeg forventer nå at selskapene følger opp denne omfattende utlysningen med brede søknader, slik at resultatet blir økt leteaktivitet og effektiv utforskning av umodne områder på sokkelen. Økt leteaktivitet er en forutsetning for å oppnå målsettingen om en langsiktig utviklingsbane for petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel, sier Steensnæs i en kommentar.

Totalt hadde fjorten oljeselskaper nominert blokker i Nordsjøen og Norskehavet syd for den 68. breddegrad før dagens opplysninger om den 18. lisensrunden. Søknadsfristen er 15. mars. Det er ventet at tildeling vil finne sted før sommeren neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere