Regjeringen åpner for å hente ut kirkeasylanter med makt

ADVARER KIRKEN: - Hvis de nå begynner å åpne for kirkeasyl for at man skal unngå offentlige og lovlige fattede vedtak, da er Kirken med på å undergrave asylsystemet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

ADVARER KIRKEN: - Hvis de nå begynner å åpne for kirkeasyl for at man skal unngå offentlige og lovlige fattede vedtak, da er Kirken med på å undergrave asylsystemet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Vi ønsker ikke en situasjon der personer skal unndra seg lovlige fattede vedtak ved å gå inn i kirkeasyl, sier statssekretær.

23.01.16 17:13

Regjeringen vurderer å trekke tilbake en instruks som sier at politiet ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker.

Les også: Politiet: Trolig ikke asylreturer til Russland lørdag

– Vi ønsker ikke en situasjon der personer skal unndra seg lovlige fattede vedtak ved å gå inn i kirkeasyl, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

Konkret kan regjeringen komme til å trekke tilbake en instruks fra 1993 som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre Kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

– Hvis de nå begynner å åpne for kirkeasyl for at man skal unngå offentlige og lovlige fattede vedtak, da er Kirken med på å undergrave asylsystemet. Det er en situasjon vi ikke kan akseptere. Men hvis Kirken går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det mindre grunn til å fjerne instruksen, sier Kallmyr. (©NTB)

De tre asylsøkerne som tok seg inn til Kirkenes kirke torsdag blir av menighetsrådet betraktet som kirkeasylanter og får bli i kirken inntil videre. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Les også: Thorbjørn Berntsen ut mot hatretorikk og norsk behandling av flyktninger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.