Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen åpner for å hjelpe Sverige

Er klar til å sende helsepersonell over grensen.

- Vi har ikke fått en forespørsel fra Sverige om bistand. Dersom svenske myndigheter henvender seg til oss for å få bistand vil vi ha en positiv holdning til det, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Les også: Camilla Stoltenberg kan bli Årets navn 2020 i Nettavisen

Hun legger til at det finnes en egen helseberedskapsavtale mellom de nordiske landene. Denne avtalen kan utløses på kort varsel, og dermed har man muligheten til å tilby ulike måter for bistand. Lørdag ble det også kjent at Finland vil hjelpe Sverige.

Nødrop

Svenskene kom tidligere i uka med et nødrop til sine naboland, siden situasjonen i landet er svært alvorlig på grunn av koronaviruset. Kapasiteten ved intensivavdelingene på flere svenske sykehus er sprengt. I hovedstaden Stockholm er 99 prosent av plassene fylt opp.

Les også: Pfizer innrømmer: Vaksinen beskytter mot sykdommen, men ett viktig spørsmål står ubesvart

- På nasjonalt nivå har vi fortsatt en del intensivkapasitet igjen, men den er strukket langt utover det normale og veldig ujevnt fordelt. Vi kan i løpet av kort tid komme til å måtte ta kontakt med andre skandinaviske land. Det fins et nettverk for dette, sa stabslege Sten Rubertsson i Socialstyrelsen til Dagens Medisin.

Høye dødstall

320.098 har til nå fått påvist koronasmitte i Sverige, og tallet på koronarelaterte dødsfall har steget til 7514. Sverige har 74 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er 20. Norge har til sammenligning sju koronadødsfall per 100.000 innbyggere, Finland har åtte og Danmark har 16.

Slik skal svenskene be folk om å følge smittevernrådene:


Norge har totalt 387 koronarelaterte dødsfall og Finland har 453 koronarelaterte dødsfall. Danmark har 935 koronarelaterte dødsfall.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken