*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen bruker 53 millioner på å sikre domstolene

Oslo (NTB): Den avtroppende regjeringen foreslår å bevilge 53 millioner kroner til domstolene. Pengene skal blant annet brukes på sikkerhetstiltak og høyere lønn til statsadvokatene.

I statsbudsjettet for neste år foreslår den avtroppende regjeringen å bevilge 38 millioner kroner til å opprette sikkerhets- og adgangskontroll i Høyesteretts hus og Oslo tingrett, skriver Dagsavisen.

22. juli-rettssaken sto for norsk rettshistories hittil dyreste sikkerhetsopplegg. Det ble brukt 17,5 millioner kroner på sikkerhet og service i forbindelse med rettssaken, ifølge Domstolsadministrasjonen. Det er behov for permanente sikkerhetstiltak i domstolene i hovedstaden, mener domstolene selv.

Sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett opplyser at domstolene opplever et økt antall rettssaker med alvorlige forbrytelser og høyt konfliktnivå, noe som skaper behov for bedre sikkerhet. Høyesteretts direktør Gunnar Bergby mener også det er fornuftig med nye tiltak, selv om det ikke er noe som tilsier at Høyesterett er mer terrorutsatt enn før.

Den resterende delen av bevilgningen på 53 millioner kroner, 15 millioner, vil regjeringen bruke på å styrke straffesaksbehandlingen ved påtalemyndigheten.

- For å sikre god straffesaksbehandling av stadig flere komplekse saker mener vi det er riktig å øke bevilgningene til påtalemyndigheten, slik at statsadvokatene får økt lønn. Det er stor turnover i påtalemyndigheten. Bevilgningene gjør det også mulig å ansette litt flere, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap). (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.