Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen: Disse narkomengdene bør ikke lenger straffeforfølges

Helseminister Bent Høie (H) presenterer regjeringens forslag til rusreform fredag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) presenterte fredag forslag til ny rusreform.

Regjeringen vil avkriminalisere besittelse og bruk av mindre mengder narkotika.

Besittelse og bruk av mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffeforfølges, mener regjeringen, som foreslår en grense på blant annet 2 gram heroin (se tabell).

Istedenfor å straffes med bøter og fengsel må folk som blir tatt med ulovlige rusmidler, plikt til å møte opp for en kommunal rådgivende enhet, opplyser regjeringen.

Dette oppmøtet er obligatorisk. Mindreårige skal som regel innkalles med sine foreldre.

- Unge kan bli motivert til endring uten tvang eller straff, sier helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen fredag.

Se regjeringens forslag til rusreform her

Les også: VG: Regjeringen ønsker ikke straff for mindre mengder narkotika

Personene vil bli fulgt opp og få informasjon om risiko og helseskader ved narkotikabruk. De vil også få tilbud om hjelp til å håndtere rusproblemene sine.

– Personer som har rusproblemer har blitt stigmatisert og straffeforfulgt lenge nok. De har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp, forteller helseministeren.

Venstre-leder Guri Melby (V) sier at mange års straffregime ikke har fungert, og at dagens system har rammet sosial skjevt.

– Det rammer ungdommer som allerede har det vanskelig i langt større grad enn andre, sier kunnskapsministeren.

Hun omtaler den nye reformen som historisk.

– Vi er stolt over å legge fram en rusreform som gir hjelp, ikke straff. Dette er en seier for fornuft, kunnskap og verdighet for folk som sliter. Dette blir Norges viktigste sosiale reform på mange tiår. Som Venstre-leder er jeg stolt over at vår kamp for en bedre ruspolitikk de siste tjue årene blir en realitet, sier hun.

Blant annet foreslår regjeringen en lavere terskelgrense med en maksgrense på to gram når det gjelder heroin, kokain og amfetamin. Cannabis får en straffefri terskelverdi på ti gram.

Det vil fortsatt være ulovlig med bruk og besittelse av narkotika. Men mindre mengder til eget bruk skal altså ikke lenger straffes, foreslår regjeringen.

Dette gjelder bruk, kjøp, besittelse, og oppbevaring.

KrF har vært kritiske til den nye reformen. KrFU mener det ikke er åpenbart for alle hva forskjellen mellom avkriminalisering og legalisering er, og at det forebyggende arbeidet de neste årene blir ekstra viktig.

– Hvis det nå dannes et inntrykk av at det er lov å ha og bruke illegale rusmidler, har vi et alvorlig kommunikasjonsproblem, sier KrFU-leder, Edel-Marie Haukland til NTB.

– Det er viktig for oss at Regjeringen er tydelig på at dette ikke er en legalisering, og at forebyggende arbeid blant ungdom prioriteres høyere. Her mener vi ungdom har blitt sviktet over lang tid, sier Haukland

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer