Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen fjerner statsstøtten til HRS

- Vi er mange som har opplevd at organisasjonen har endret seg i en negativ og useriøs retning.

I budsjettet for neste år har den avtroppende regjeringen besluttet å fjerne statsstøtten til omstridte og islamkritiske Human Rights Service (HRS).

Det opplyser Høyre til NTB.

– Det har ikke vært noen prioritet for oss å støtte HRS, og vi foreslo også å fjerne støtten i 2019, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich.

Støtten til den islam- og innvandrerkritiske organisasjonen ble imidlertid opprettholdt for å sikre Frps støtte til budsjettet.

– Meningsbærer

– Nå har regjeringen vurdert saken på nytt fordi vi går inn i en ny stortingsperiode. Det er naturlig å avskaffe støtten nå, sier Frølich til Nettavisen.

HRS har blitt en mindre seriøs aktør de siste årene, er den klare talen fra Høyre-politikeren.

– Tidligere satte organisasjonen relevante integreringspolitiske spørsmål på agendaen da få andre gjorde det. Vi er imidlertid mange som har opplevd at organisasjonen har endret seg i en negativ og useriøs retning.

– I Norge kan man heldigvis få statsstøtte selv om man har et annet syn enn politikerne. Og en kontroversiell form er ikke automatisk diskvalifiserende. Men det må samtidig stilles noen grunnleggende krav. HRS oppfyller ikke lenger samme formål som støtten opprinnelig ble gitt for.

– HRS opptrer i større grad som en meningsbærer enn en kunnskapsformidler. Innimellom tar de opp relevante problemstillinger, men det er det mange som gjør uten millionstøtte fra staten, avslutter Frølich.

Frp-leder Sylvi Listhaug gikk ut i media i sommer og garanterte at støtten til Hege Storhaug og HRS kommer til å bestå så lenge Frp skal være med på å vedta statsbudsjettet.

Nyheten om at Regjeringen vraker søtten får Listhaug til å rase onsdag kveld.

– Frp har sikret HRS støtte i alle de siste åtte årene, og nå ser vi konsekvensen av sosialistenes inntog i regjeringskontorene: De skal støtte dem de liker og kutte støtten til dem de ikke liker, sier hun i en kommentar til NTB.

– Skammens dag

Også informasjonsleder i HRS Hege Storhaug reagerer kraftig.

– Dette er en skammens dag fordi det handler om å kneble ytringsfriheten og stilne brysomme stemmer, sier hun til NTB.

– Dette handler om at vi har kritisert islam, konstaterer hun.

– Hvilke konsekvenser vil dette få for dere?

– Det har jeg ingen aning om.

Rødgrønt kuttvarsel

Budsjettlekkasjen kommer to dager etter at politikere fra både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV varslet at HRS-støtten vil bli fjernet.

– Jeg synes det er påfallende at Høyre varsler kutt i støtte til HRS nå. De har sørget for å videreføre støttet helt til nå, når de skal ut av regjering, sier Aps Lene Vågslid, som leder Stortingets justiskomité, til VG.

Så sent som i mars i år behandlet Stortinget et forslag fra Ap om å fjerne støtten. Da stemte alle de borgerlige partiene imot.

Les også: Amundsen til angrep på FpU: – Ikke lenger til nytte for Frp

HRS' grunnlegger Rita Karlsen ønsket ikke å kommentere saken da NTB kontaktet henne onsdag kveld.

26,2 millioner

HRS har fått statsstøtte i en årrekke. I 2020 var støtten på 1,8 millioner kroner.

Siden 2005 har organisasjonen mottatt i alt 26,2 millioner statlige kroner, under både røde og blå regjeringer.

Fram til 2015 produserte HRS en rekke rapporter om blant annet kjønnslemlestelse, demografiske utfordringer og vold mot kvinner. Men de siste årene har virksomheten vært konsentrert om å skrive blogginnlegg.