RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Regjeringen, med Erna Solberg i spissen, franskynder bidrag til Middelhavet.
Regjeringen, med Erna Solberg i spissen, franskynder bidrag til Middelhavet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Regjeringen framskynder bidrag til Middelhavet

Sist oppdatert:
Regjeringen framskynder det norske bidraget til Middelhavet og vil sende et sivilt skip til området så raskt som mulig, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Regjeringen har lovet å stille med et sivilt skip i Middelhavet fra 1. august, men er blitt satt under sterkt politisk press for å sende et skip enda tidligere. Nå skriver statsminister Erna Solberg i et brev til EUs ledere at regjeringen fremskynder det norske bidraget.

«Norge jobber for at skipet skal være på plass så raskt som mulig. Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder», skriver Solberg i brevet.

Triton er en EU-operasjon for å støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Det er EUs grensekontrollorgan Frontex som koordinerer operasjonen.

Unntakshjemler
Ifølge Solberg ble det mandag klart at det kan benyttes unntakshjemler etter lov om offentlige anskaffelser slik at skipet kan kontraheres raskt. Dermed kan det norske bidraget framskyndes.

I sitt brev til EU, som er adressert til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-rådets president Donald Tusk, skriver Solberg at hun er «dypt bekymret over den alvorlige situasjonen i Middelhavet».

«Den siste tragedien, hvor mer enn 800 mennesker mistet livet, har nok en gang skapt oppmerksomhet om den desperate situasjonen til flyktninger og innvandrere som forsøker å nå Europa», skriver hun.

Norge vil ta sin del av ansvaret, forsikrer hun videre.

Solberg gjentar samtidig sine løfter om at Norge vil stille med 50 millioner kroner i humanitær bistand for å avhjelpe flyktningkrisen i Middelhavet.

Møte på Stortinget
Nyheten om det framskyndede oppdraget kom samtidig som de parlamentariske lederne på Stortinget onsdag ettermiddag samlet seg på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre for å diskutere både Syria og flyktningkrisen i Middelhavet.

Opposisjonen har kritisert regjeringen skarpt for den opprinnelige planen om ikke å sende et skip til Middelhavet før 1. august.

Solberg har varslet at hun vil torsdag 30. april vil redegjøre for Stortinget om situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Syria og Irak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere