*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august

Myndighetene er ikke rede til  å åpne for utenlandsreiser ennå, men fra 15. juni kan det bli lettelser for reiser i Norden og fra 20. juli for enkelte andre land.

15.05.20 14:57

OSLO (Nettavisen): Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august.

- For de som vil ha forutsigbarhet på alt, anbefaler jeg å planlegge ferie i Norge, innledet statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen fredag.

- Det er nå to måneder siden Norge stengte ned, og det har vært lagt store begrensninger for nordmenns liv, erkjente Solberg.

Hun understreket at smittesituasjonen ligger til grunn for de vurderingene myndighetene skal gjøre om disse tingene.

Statsminister Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø, justis- og beredskapsminister Monica Mæland og utenriksminister Ine Eriksen Søreide stilte på pressekonferansen fredag formiddag. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, deltok også.

Les også: Nybø: Utenlandske turister kan nå bookes ut av hotell og hytter

Smittetallet stiger

Her kom det fredag tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som viser at smittetallet stiger. Smittetallet beregnes nå å ligge på 0,72, mens det var 0,49.

Kort om råd om ferie- og fritidsreiser:

  • Utenriksdepartementet forlenget sitt reiseråd og fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.
  • Rådet gjelder frem til 20. august.
  • Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådet til Norden.
  • Innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådet for enkelte andre nærliggende europeiske land.

To viktige datoer

Erna Solberg varslet at to datoer, 15. juni og 20. juli, blir viktige og at regjeringen vurderer å gjøre noen unntak om generelle bestemmelser. Men regjeringen fraråder altså utenlandsreiser fram til 20. august.

- Vi er godt unna en normal situasjon, og vi kommer ikke til å være tilbake til normalen på en stund, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Les også: Ferien ryker - slik får du pengene tilbake raskt (+)

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200515. Statsminister Erna Solberg ankommer regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen, der tema blant annet er ferie og fritidsreiser. Tema er koronasituasjonen, ferie og fritidsreiser.

NYE REISERÅD: Statsminister Erna Solberg ankommer regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen fredag, der ferie- og fritidsreiser var det store temaet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Besteforeldre og barnebarn

Statsministeren kom på pressekonferansen også med en beskjed om at besteforeldre nå kan møte barnebarna sine og reise på tur med dem.

- Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa statsministeren.

Rådet gjelder fra i dag, fredag 15. mai.

Les også: Solberg: Fra i dag kan besteforeldre og barnebarn være sammen

Fakta

Regjeringens nye reiseråd

Klikk på bildet for å forstørre. NYE REISERÅD: Fredag gjorde regjeringen det klart at det ikke åpnes for utenlandsreiser annet enn de som er helt nødvendige ennå. Derimot kan det hende at det blir åpning for reiser i norden.

NYE REISERÅD: Fredag gjorde regjeringen det klart at det ikke åpnes for utenlandsreiser annet enn de som er helt nødvendige ennå. Derimot kan det hende at det blir åpning for reiser i norden. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Kan bli lettelser til norden 15. juni

- Reiserådet vil gjelde til 20. august. Vi vil prøve å gjøre lettelser. Innen 15. juni vil vi se om det kan gjøres lettelser for reiser til de nordiske land. Innen 20. juli vil vi gjøre vurderinger om det kan gjøres lettelser til enkelte andre land. Det vil avhenge av smittesituasjonen, sa Søreide videre.

Se pressemelding fra regjeringen med nye råd om ferie- og fritidsreiser

Les også: - Vi kan like gjerne oppfordre folk til å reise til Danmark

De siste tallene fra Helsedirektoratet fredag viser at det nå er tolv pasienter som får behandling i respirator, én mindre enn dagen før. I alt 58 personer er innlagt på sykehus med covid-19-smitte.

Klikk på bildet for å forstørre. Statsminister Erna Solberg på vei inn til pressekonferanse om koronasituasjonen og reiseråd fredag 15. mai.

Statsminister Erna Solberg (H) på vei inn til pressekonferanse om koronasituasjonen og reiseråd fredag 15. mai. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.