RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen gir ekstra milliard til eldreomsorg

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Regjeringen gir en ekstra milliard kroner til eldreomsorg i norske kommuner i år og øker i tillegg støtten til nye sykehjems- og omsorgsplasser.

Vanligvis kommer slike bevilgninger i forbindelse med fremlegging av statsbudsjett i september eller revidert budsjett i mai. Men på grunn av større skatteinntekter velger regjeringen å legge fram ekstrabevilgningen for Stortinget 19. november, skriver Aftenposten.

- Dette muliggjør en økt satsing på eldreomsorg. Denne regjeringen har hatt en massiv satsing på pleie og omsorg. Nå trapper vi ytterligere opp, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er opptatt av at den ekstra milliarden ikke blir tatt fra kommunene selv om de ikke skulle greie å bruke den opp innenfor 2010-budsjettet. Kommunene kan bruke pengene i budsjettet for neste år hvis de vil.

Eldreforliket
De frie midlene er en oppfølging av eldreforliket med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Regjeringen varsler i tillegg at den vil øke investeringstilskuddet til omsorgsboliger og sykehjemsplasser neste år. Dagens investeringstilskudd for sykehjemsplasser øker fra 660.000 kroner til 890.000 kroner. Dagens investeringstilskudd for omsorgsboliger øker fra 440.000 kroner til 670.000 kroner.

- Investeringstilskuddet gir rom for å bygge nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser, sier Stoltenberg.

- Fornuftig grep
– Det er et fornuftig og viktig grep fra regjeringen, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet Harald Olimb Norman, om regjeringens annonserte ekstramilliard til kommunene.

Organisasjonen som i en periode har kjempet med sitt manifest ”To milliarder nå”, som inneholder 12 politiske krav og løsninger for å sikre eldre en verdig alderdom i Norge, er meget fornøyd med regjeringens utspill om én milliard ekstra til kommunene i 2010, slik det i dag står i Aftenposten.

– At disse pengene kommer allerede nå, i 2010, og at regjeringen sender så sterke signaler om hva de ønsker at pengene skal brukes på, er i tråd med det løftet vi ønsker oss i eldreomsorgen, sier Norman.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere