RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen holder skatteløftet

Sist oppdatert:
Ingen reell økning i skattenivået.

Oslo (NTB): Regjeringen holder sitt gamle skatteløfte om at det ikke blir noen reell økning i skattenivået som vi hadde i 2004.

Samtidig «beholder» Finansdepartementet 26 milliarder oljekroner som kunne vært benyttet uten å sprenge handlingsregelen. Dermed er det lagt til rette for en politisk debatt om skattenivået fram mot neste valg.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken din

I 2013 er statens samlede inntekter beregnet til 1314 milliarder kroner. Samlede utgifter er anslått til 1065 milliarder kroner. Det er ikke tatt med lånetransaksjoner i disse tallene, men Norge er likevel det eneste land i Europa som har en positiv forskjell mellom statens inntekter og utgifter.

De samlede skatter og avgifter fra norsk fastlandsøkonomi er på 855,9 milliarder kroner og i alt kan staten inntektsføre 913,2 milliarder kroner uten å ha tatt med en eneste oljekrone.

Statens samlede utgifter ender på 1036,9 milliarder, også det tallet uten utgiftene til oljevirksomheten. Et «normalt» statsbudsjett på linje med det andre europeiske regjeringer må legge fram, ville dermed balansert med et underskudd på 123,7 milliarder kroner.

Vi ville med andre ord drevet med en negativ driftsmargin rundt 12 prosent også i vårt land, dersom ikke oljevirksomheten hadde reddet oss fra den skjebne som har rammet så mange land i og utenfor EU. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere