*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen i Bagdad for å diskutere mulla Krekar

Oslo (NTB): Hensikten med Bagdad-besøket til statssekretær Pål K. Lønseth mandag var å diskutere mulighetene for å sende mulla Krekar tilbake til hjemlandet.

- Vi fortsetter anstrengelsene med å få returnert mulla Krekar til Irak. Det er viktig for meg å få møtt irakiske myndigheter for å holde trykket på dette arbeidet oppe, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

Den norske regjeringen ønsker å sende Krekar tilbake til Irak så fort som mulig «når det er mulig uten fare for henrettelse eller umenneskelig behandling», ifølge en pressemelding. Det formidlet Lønseth også til Iraks justisminister Hassan Al Shari og viseutenriksminister Labeed Abbawi i møtene i den irakiske hovedstaden mandag.

Irakiske myndigheter har tidligere uttalt at de ikke kan gi slike garantier, og ville heller ikke gjøre det denne gangen.

- Men jeg opplever at vi har samtaler som kan bringe oss videre mot en løsning som vil sette Norge i stand til å returnere Krekar, sier Lønseth.

Rundt 440 personer returnerte frivillig til Irak fra Norge i 2012. Det utgjorde 25 prosent av alle frivillige returer fra Norge. Det er ikke bra nok, mener statssekretær Lønseth, som vil ha større mulighet til å hjemsende irakere med tvang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.