*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen kjente til hemmelig 22. juli-scenario

Oslo (NTB): I en hittil ukjent og hemmelig risikoanalyse fra 2009 pekes det på et terrorscenario som er nesten identisk med det som skjedde i Oslo 22. juli i fjor. Ifølge Aftenposten ba Stoltenberg-regjeringen selv om analysen.

27.11.12 07:04

Scenarioet fra regjeringens krisestøtteenhet i 2009 vakte så stor bekymring at regjeringens krisestab skaffet seg datamaskiner utenfor Regjeringskvartalet i tilfelle noen skulle sprenge en bombe. Det viktigste tiltaket som ble foreslått, var å stenge Grubbegata, noe som ikke ble gjennomført.

- Ett av de scenariene som inngikk i analysen, var en bilbombe plassert på gateplan ved Høyblokka samt en konsekvensutredning av hva det ville kunne innebære for krisestøtteenheten, sier enhetens direktør Øistein Knudsen til avisen.

Men at Stoltenberg-regjeringen fikk laget en risiko- og sårbarhetsanalyse med samme konklusjon fem år senere, har ikke tidligere vært offentlig kjent.

Under Stortingets 22. juli-høring mandag sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) at de ikke visste at det var et akutt behov for å sikre Regjeringskvartalet.

- Det er ubegripelig at statsråder kunne gå inn og ut av Høyblokka i syv år uten at noen av dem sørget for å følge opp vedtaket om å stenge Grubbegata, sier Foss.

Den hemmeligstemplede rapporten viser ifølge Aftenposten at det var store svakheter i Stoltenberg-regjeringens kriseapparat. De manglet styringssystemer, kontroll og elementære verktøy.

- Det var også en betydelig jobb å få på plass nødvendige verktøy med henblikk på kriser som måtte oppstå, sa Knudsen da han forklarte seg for 22. juli-kommisjonen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.