RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen lover 2.500 nye sykehjemsplasser

Sagene sykehjem i Oslo. Illustrasjonsfoto.
Sagene sykehjem i Oslo. Illustrasjonsfoto. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Regjeringen lover sykehjemsløft og gir penger til 2.500 nye sykehjemsplasser i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Høyre og Frp setter av 500 millioner kroner til eldreomsorg i budsjettforslaget. Av dette skal 200 millioner kroner gå til investeringstilskudd til omsorgsplasser, melder NRK.

Ifølge finansminister Siv Jensen (Frp) åpner dette for opprettelse av 2.500 nye plasser dersom kommunene ønsker det.

Regjeringen ønsker også å skaffe seg bedre oversikt over hvor mange som venter i kø for å få sykehjemsplass.

– Det er veldig varierende mellom kommunene hvor god oversikt de har, sier helseminister Bent Høie (H).

Finansministeren påpeker at kartleggingen er viktig for å gjøre det mulig å bevilge de riktige beløpene til nye plasser.

KrF varsler budsjettkamp om barnetillegg
Regjeringen ventes å kutte i barnetillegget til uføre i forslaget til statsbudsjett som legges fram onsdag. Støttepartiet KrF er kritisk.

– Dette er ikke noe vi kan kvittere ut uten videre. Her blir det snakk om tøffe forhandlinger, sier parlamentarisk leder Hans Olav Syversen til NTB.

Dagens Næringsliv skrev i helgen at regjeringen i forslaget til statsbudsjett legger opp til å standardisere barnetillegget for uføre framfor å beholde dagens behovsprøvde ordning. Syversen mener en slik endring er urimelig, all den tid uføre kun i liten grad kan påvirke egen inntekt.

Forventer kutt
Ifølge DN vil regjeringen også foreslå å redusere antallet år det er mulig å motta overgangsstønad. Overgangsstønad er tidsbegrenset støtte til enslige forsørgere, mens barnetillegg gis uføre som forsørger barn under 18 år.

– Jeg forventer kutt i overgangsstønaden og barnetillegget til uføre. Det må vi gjøre for å sikre at arbeid og muligheten til å leve av egen inntekt er prioritert, sa Høyre-representant Stefan Heggelund i helgen.

Allerede i regjeringsplattformen slo Høyre og Frp fast at alle velferdsordninger skulle gjennomgås for å sikre at det i alle tilfeller lønner seg å jobbe. Barnetillegget i uføretrygden blir eksplisitt nevnt.

I dagens system får uføre et noe høyere barnetillegg enn dem som mottar andre, mindre permanente velferdsytelser som for eksempel arbeidsavklaringspenger.

– Taper nesten 30.000
Reaksjonene på de forventede kuttene har vært særlig skarpe i SV. Allerede i fjor høst konkretiserte stortingsrepresentant Karin Andersen konsekvensene av en standardisering.

Hun hevdet grepet vil gi et årlig tap på 27.000 kroner for uføre med ett barn. For uføre med to barn vil tapet bli 54.000 kroner. (Barnetillegget er behovsprøvd og anslaget gjelder dem med lavest trygd).

– Dette vil ramme de fattigste barnefamiliene på en dramatisk måte. Høyre og Frp gir 6 milliarder mer til staten ved å ta samme sum fra de sykeste alderspensjonistene, sa Andersen til NTB.

Hun spådde den gang at regjeringen aktet å redusere overgangsstønaden fra å være treårig til å bli ettårig, noe hun mente vil ramme fattige barnefamilier i særlig stor grad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere