Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen med nye gjengregler: - Vi skal være hard mot de harde

Vil forby kriminelle gjenger.

I dag legger regjeringen frem nye regler som vil gjøre det mulig å straffe deltakere i gjenger og de som rekrutterer med fengsel inntil tre år.

Les også: Ungdommer dømt for flere ungdomsran

- Vi ser at lederskikkelser i ulike gjenger slipper straff fordi de bevisst fjerner seg fra konkrete kriminelle handlinger. Slik skal vi ikke ha det. Når retten har forbydd en gjeng, vil deltakelse i og rekruttering være straffbart i seg selv. Å rekruttere barn skal særlig straffes strengt, med inntil tre år i fengsel, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

- Slik skal vi ikke ha det

Det legges også frem et konkret forslag om at det skal være forbudt å delta i en gjeng som bedriver kriminell virksomhet.

- Vi skal være hard mot de harde. Vi ser at lederskikkelser i ulike gjenger slipper straff fordi de bevisst fjerner seg fra konkrete kriminelle handlinger. Slik skal vi ikke ha det. Når retten har forbydd en gjeng, vil deltakelse i og rekruttering være straffbart i seg selv. Å rekruttere barn skal særlig straffes strengt, med inntil tre år i fengsel, sier statsminister Erna Solberg (H).

Machete-forbud

I dag kom også regjeringen med en ny våpenforskrift i kampen mot gjengkriminaliteten.

- Vi forbyr nå kjøp og innehav av machete fra 1. juni. Dette er et grep i kampen mot gjengkriminalitet og vold og trusler i det offentlige rom, og et tydelig signal til dem som ikke vil rette seg etter lov og rett, sier Mæland.

Les mer her: Nå blir det forbudt med machete: Sender et tydelig signal til gjengene

Den nye våpenforskriften, som ble vedtatt fredag, trer i kraft 1. juni 2021. Med den innføres det et forbud mot å erverve kniver med bladlengde fra 25 cm, herunder macheter. For at eiere av slike kniver skal få tid til å innordne seg etter den nye forskriften, gjelder forbudet mot å inneha slike kniver fra 1. juni 2022.