Torsdag endres rådet om avstand fra 2 meter, til minst én meter (Når det gjelder smittesporing defineres nærkontakt fremdeles under to meter i mer enn 15 minutter), det opplyser helse- omsorgsminister Bent Høie (H) under dagens pressekonferanse.

- Nå åpner vi litt opp for arrangementer, men stiller klare vilkår. Fra 7. mai blir det mulig med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer. Fortsatt forbud mot alle arrangementer med flere enn 50 personer på offentlig sted, sier Høie.

Les også: Ingen endring i idretten

Han understreker at rådene om avstand og smittevern kan følges, og at arrangementer uten en ansvarlig arrangør ikke er tillatt.

Høie sier opplyser også at de vurderer å tillate arrangementer med inntil 200 personer.

- Hvis vi fortsetter å ha kontroll på smittespredningen framover vil vi vurdere å tillate arrangementer for inntil 200 personer fra 15. juni, sier han.

Nye råd om avstand

I tillegg er det fra og med torsdag 30.april nye råd om avstand. Høie opplyser at både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet mener det nå er tilstrekkelig med minst en meters avstand. Tidligere har det vært to meter som har blitt anbefalt.

Les også: Trump refser Sverige-strategi og skryter av Norge

Verdens helseorganisasjon (WHO) råder land til å åpne opp gradvis i intervaller på 14 dager. Høie opplyser at regjeringen følger dette rådet.

- Norge skal åpnes opp litt og litt hver 14-dag mens vi følger nøye med på smittespredningen. Går det bra å åpne opp ett område blir det mulig å åpne det neste. Sprer smitten seg må vi bremse ned eller stoppe opp, sier han.

Plan for hvordan samfunnet skal åpnes opp

Statsråden sier de neste uke vil legge frem en plan om hvordan de skal åpne opp det som ble stengt for å stoppe smittespredningen, og at dette vil gjøre det enklere å planlegge våren og sommeren.

Ifølge Høie er det mange som tar kontakt sier de må prioritere akkurat de når samfunnet skal åpne igjen.

Les også: Under 100 koronasmittede sykehusinnlagt for første gang siden 18. mars

- De aller fleste har gode argumenter. Men hvis alle med gode argumenter skal stå først i køen blir det heller ingen kø, og da mister vi ikke bare oversikten, men også sannsynligvis kontrollen over smittespredningen også. Det betyr at når vi åpner opp så prioriterer vi det viktigste først. Barn og unge skal stå helt fremst i køen, og deretter vil vi prioritere å få hjulene igang i næringslivet, sier han.

Det vil også komme en avklaring om treningssenteret neste uke.

- Treningssentrene er stengt i en forskrift. Det er ganske mange enkelttype virksomheter som er stengt i en forskrift. De vil få avklaringer om hva som er regjeringens plan neste uke, sier Høie.

Ingen endringer i idretten

Kulturminister Abid Raja (V) opplyser at det foreløpig ikke er noen endringer når det gjelder idrettskonkurranser hvor fysisk konkurranse er nødvendig. Kan man derimot holde en meters avstand kan det åpnes opp.

Pressekonferansen angående 17. mai vil også flyttes til 7. mai.

Les også: Ølkranene i Oslo åpnes 6. mai

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold opplyser at det fortsatt er lav smittespredning i Norge.

- Det er fortsatt lav smittespredning i Norge, en økning på 43 tilfeller siden i går. Oslo har flest rapporterte tilfeller, mens Nordland har færrest rapporterte. 264 av landets 365 kommuner har rapport om smittede. 988 personer har vært innlagt på sykehus. 214 totalt har vært innlagt på intensivenhet. Smittetallet er 0,68. Smittestoppappen testes nå i Drammen, Oslo og Tromsø, sier hun.

Kulturminister Abid Raja (V) og helseminister Bent Høie (H) deltar på regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag klokka 16.00.

I tillegg vil helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet være til stede.

Les også: Under 100 koronasmittede sykehusinnlagt for første gang siden 18. mars

Les også: Reagerer på Rajas oppførsel i fotball-debatten:- Han er tatt med buksene nede