Under et døgn før Stortingets presidentskap skal samles for å vurdere å avbryte sommerferien, varsler regjeringen nå at den kommer med flere nye tiltak, melder NRK og TV 2.

  • Strømstøtteordningen til husstander blir økt til 90 prosent fra 1. september – en måned enn tidligere planlagt.
  • Det blir gitt mulighet til å forsterke reguleringen for å sikre forsyningssikkerhet. Når magasinfyllingen blir lavere enn det som er normalt for årstiden, skal muligheten for eksport begrenses.
  • Regjeringen varsler strømstøtte til den delen av næringslivet som er hardest rammet av rekordhøye kraftpriser.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte de parlamentariske lederne mandag klokka 8.30 for å orientere om regjeringens arbeid med kraftkrisen. To timer senere møter han LO og NHO for å drøfte situasjonen for næringslivet. Deretter skal presidentskapet vurdere om det er nødvendig å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om strømsituasjonen.

Les også: Tidenes høyeste strømpris på en sommerdag – se hvem som blir rammet

Økt støtte tidligere

Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter overfor NRK og TV 2 at staten kommer til å ta en enda større del av strømregningen til husstandene – og at den kommer til å gjøre det på et tidligere tidspunkt enn opprinnelig planlagt.

– Dette gir en forsikring når prisen går over 70 øre, da blir det 90 prosent støtte. Nordmenn er avhengige av strøm, sier han.

Regjeringen jobber også med strømtiltak for næringslivet, men statsministeren ønsker ikke å si noe konkret om hva som ligger på bordet nå. Han skal møte partene i arbeidslivet mandag klokka 10, hvor nettopp tiltak for å avhjelpe bedriftenes situasjon er tema. Regjeringen har ennå ikke en fiks ferdig løsning.

– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikten over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffet og som ikke har negative effekter, sier han.

LO er med

LO er med på å se på en støtteordning for bedriftene, forsikrer leder Peggy Hessen Følsvik overfor NTB.

– Men vi er tydelige på at en sånn ordning må ha sterke begrensninger slik at den ikke kan utnyttes, sier hun.

– Det må ikke tas utbytte eller bonuser i forbindelse med strømpakken. Det er skattepengene vi skal bruke, og da må vi være helt sikre på at det går til de bedriftene som har behov for det, sier LO-lederen.

Støre understreker at begrensningen av strømeksport gjelder i Sør-Norge.

– Vi vil forsikre oss mot at fyllingsgraden blir for lav. Om den blir det, må vi holde igjen på eksport, slik at vi alltid vil ha god magasinfylling i Norge, sier Støre.

Lenger nord i landet er situasjonen en annen, og de eksporterer som normalt, sier Støre.

Sylvi Listhaug: – Kraftløst

Frp-leder Sylvi Listhaug kaller regjeringens strømforslag for kraftløst. Partiet krever 50 øre som makspris.

– Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette, siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen, er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter, sier Listhaug i en kommentar til NTB.

Også Rødt er utålmodige:

Partiet fastholder sitt krav om å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om kraftkrisen.

– Mens regjeringen har grenseløs tålmodighet, sliter folk desperat med strømregningen, og magasinene tømmes, sier energipolitiker Sofie Marhaug for Rødt på Stortinget til NTB.

Hun understreker at Rødt har en strømpolitikk som går lengre enn regjeringen legger opp til med sine forslag. Partiet vil ha en makspris på 35 øre kilowattimen og full eksportstopp når fyllingsgraden i magasinene er for lav.

– Stortinget må samles for å ta stilling til regjeringens forslag og styrke dem der de er utilstrekkelige. En makspris på strøm er et krav som bare får mer og mer støtte, både fra folk, fagbevegelse og næringsliv. Det må også Stortinget ta stilling til nå, sier hun.

Høyre: – Sent, men bra

Høyre er fornøyd med at regjeringen nå går inn for det samme som partileder Erna Solberg foreslo før helga: 90 prosent strømstøtte fra 1. september.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, sier energipolitiker Nikolai Astrup i Høyre.

Han påpeker at Høyre foreslo en egen strømstøtte for bedriftene allerede i januar, og framholder at det «over hele Sør-Norge er det små og mellomstore bedrifter som venter på hjelp».

– Det er bra at regjeringen sier at de jobber med saken, men det er altfor sent. Den burde vært på plass for lenge siden, sier han.

KrF: Vil ha makspris på 50 øre

KrF-leder Olaug Bollestad etterlyser strømtiltak for bedriftene og er ikke fornøyd med regjeringens tiltak for husholdningene.

– Jeg mener regjeringens strømforslag blir hult. KrF vil jobbe for en makspris på 50 øre og 100 prosent dekning over det, sier Bollestad til NTB.

Regjeringen varsler også at det kommer tiltak for næringslivet, men Bollestad er redd de ikke blir gode nok.

– Gjennom våren og sommeren har vi hørt varsku fra en rekke aktører i næringslivet med kniven på strupen. Allikevel fortsetter regjeringen å famle. Dersom det ikke settes inn kraftfulle tiltak nå, så kan det være kroken på døra for mange hardtarbeidende bedrifter, advarer hun.

SV: «Interessante innspill»

SV vil ikke komme regjeringen til unnsetning ved allerede nå å støtte forslagene til nye og forsterkede tiltak om strømkrisen.

– Vi var bekymret for at strømstøtten det ble enighet om i fjor, ikke var god nok og vil på ingen måte varsle enighet om at 90 prosent over 70 øre kilowattimen er det. Vi vil gå igjennom ulike modeller for strømstøtte med regjeringen og ser fram til samtaler om det, sier fungerende leder Kirsti Bergstø i SV til NTB sent søndag kveld.

Hun kaller forslagene statsministeren og finansministeren la for dagen søndag kveld, for «interessante innspill», men har ingen videre sterke meninger om dem. Hun gir heller ingen forhåndsstøtte som er egnet til å berge Jonas Gahr Støre fra å bli instruert av Stortinget.

NHO: – Uansett for lite kraft

NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at regjeringen jobber med strømstøtte til bedriftene, men understreker at Norge uansett har for liten kraftproduksjon.

– Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre siden NHO først krevde en strømordning i slutten av januar. Det er derfor bra at statsministeren og regjeringen har tatt initiativ til et møte med arbeidslivets parter i morgen for å diskutere situasjonen, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter partene i arbeidslivet mandag morgen etter å ha snakket med de parlamentariske lederne.

Almlid sier NHO har tett og god dialog LO om hvordan dette kan løses.

– Men vi må også fikse det underliggende problemet og sikre større kraftproduksjon i Norge. Vi trenger mer vannkraft og landvind på kort sikt, og havvind på lang sikt, sier han.

(©NTB)

Les også: Frp-er langer ut mot Høyres strømpolitikk