OSLO (Nettavisen): - Situasjonen i India minner oss på at vi fortsatt står midt i en global pandemi. Vi anbefaler ingen å reise med mindre det er strengt nødvendig, innledet justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen onsdag.

Nå skjerper regjeringen innreisereglene og innfører pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan.

- Hvorfor ikke innreiseforbud? spurte Nettavisen.

- Vi har i dag veldig strenge regler for å komme inn i Norge. Vi har ikke anledning til å bortvise norske statsborgere og de som er bosatt i Norge. Reglene er veldig strenge. Da sørger vi også for at de som kan komme inn skal på hotell og må foreta testing. På den måten skal vi forhindre importsmitte, sier Mæland til Nettavisen.

- Hva er det vi frykter mest?

- Det er at personer som har oppholdt seg i områder med høy smitte, og der det er varianter av smitte vi ikke har, skal bringe dette med seg hit. Vi utvider nå også testplikten for alle land utenfor EU og Schengen.

Alle som kommer utenfra Schengen-området må fra nå av ta en test på grensen.

- For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler for reisende fra India og tilgrensende land i tillegg til Irak, sier justis- og beredskapsministeren i en pressemelding.

Hun betegner smittesituasjonen i India som alvorlig.

India har så langt registrert 18 millioner smittetilfeller og har satt smitterekord flere dager på rad.

Les også: Her er regjeringens nye råd til fullvaksinerte

De nye reglene om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan gjelder med noen svært få unntak. Også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell.

De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12.

Frykter global vaksinekrise

- Den nasjonale katastrofen som nå rammer India kan raskt bli en global vaksinekrise. India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet at pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.

- Kan få enorme konsekvenser

Utviklingsministeren sier India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen COVAX.

- Dersom krisen i India fortsetter kan vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.

Les også: Norge gir 20 millioner i koronahjelp til India