OSLO (Nettavisen): - Situasjonen i India minner oss på at vi fortsatt står midt i en global pandemi. Vi anbefaler ingen å reise med mindre det er strengt nødvendig, innledet justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen onsdag.
Nå skjerper regjeringen innreisereglene og innfører pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan.
- Hvorfor ikke innreiseforbud? spurte Nettavisen.
- Vi har i dag veldig strenge regler for å komme inn i Norge. Vi har ikke anledning til å bortvise norske statsborgere og de som er bosatt i Norge. Reglene er veldig strenge. Da sørger vi også for at de som kan komme inn skal på hotell og må foreta testing. På den måten skal vi forhindre importsmitte, sier Mæland til Nettavisen.
- Hva er det vi frykter mest?
- Det er at personer som har oppholdt seg i områder med høy smitte, og der det er varianter av smitte vi ikke har, skal bringe dette med seg hit. Vi utvider nå også testplikten for alle land utenfor EU og Schengen.
Alle som kommer utenfra Schengen-området må fra nå av ta en test på grensen.
- For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler for reisende fra India og tilgrensende land i tillegg til Irak, sier justis- og beredskapsministeren i en pressemelding.
Hun betegner smittesituasjonen i India som alvorlig.
India har så langt registrert 18 millioner smittetilfeller og har satt smitterekord flere dager på rad.
Les også: Her er regjeringens nye råd til fullvaksinerte
De nye reglene om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan gjelder med noen svært få unntak. Også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell.
De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12.
FHIs ukerapport for uke 16: R-tallet anslått til 0,7
I uke 16 fortsatte nedgangen i antall meldte tilfeller siden toppen i uke 11. Det er foreløpig meldt 3200 tilfeller med prøvedato i uke 16, en nedgang på 14 prosent siden uke 15 og 51 prosent siden uke 11.
Nedgangen i meldte tilfeller de siste ukene kan i stor grad tilskrives en fortsatt nedgang i Viken og Oslo, ifølge FHI. Sist uke var denne 19 prosent for begge fylker.
Til sammen utgjør disse to fylkene majoriteten av de meldte tilfellene (58 prosent) i landet, men en gradvis lavere andel.
Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært synkende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 25. mars på 0,81. Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser estimerer vi at reproduksjonstallet for en uke siden var 0,7.
I de siste 4 ukene ligger andelen med den engelske virusvarianten i Norge på ca. 84 prosent når både bekreftede og sannsynlige prøver inkluderes. Andelen med den engelske virusvarianten var over 95 prosent i Troms og Finnmark, Agder, Trøndelag, Oslo og Vestland, og flest tilfeller er rapportert fra Viken og Oslo. Andelen med den sør-afrikanske virusvarianten i Norge ligger på ca. 1 prosent når både bekreftede og sannsynlige prøver inkluderes. Denne varianten er hovedsakelig rapportert fra Nordland (13 prosent), men flere tilfeller er også rapportert fra Viken, Rogaland og Oslo. I løpet av de siste fire ukene er det påvist et tilfelle av den brasilianske varianten, fra Vestlandi uke 13. Ny virusvariant C.36 med L452R mutasjon har gitt smitte spesielt i Trøndelag seneste uker, smitten regnes være under kontroll. Smitte med B.1.525 med E484K mutasjon forsetter i Oslo og Viken i april, men i lite omfang.
(Kilde: FHI)
Frykter global vaksinekrise
- Den nasjonale katastrofen som nå rammer India kan raskt bli en global vaksinekrise. India er en av verdens største vaksineprodusenter, og mange lav- og mellominntektsland er avhengig av leveranser fra India. Dette viser med tragisk tydelighet at pandemien må bekjempes globalt, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.
- Kan få enorme konsekvenser
Utviklingsministeren sier India er et av verdens største vaksineprodusenter og er en viktig leverandør av vaksiner til den globale fordelingsmekanismen COVAX.
- Dersom krisen i India fortsetter kan vaksineleveranser til andre land bli halvert eller forsinket. Det kan føre til enorme konsekvenser for utbredelsen av pandemien globalt med nye store utbrudd i land med begrenset sykehuskapasitet.
Les også: Norge gir 20 millioner i koronahjelp til India
