RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen overkjører Utøya-naboene

MØTTE NABOENE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (t.h) her i samtale med ordfører i Hole kommune, Per Ragnvald Berger, etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet i kulturdepartementet mandag kveld.
MØTTE NABOENE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (t.h) her i samtale med ordfører i Hole kommune, Per Ragnvald Berger, etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet i kulturdepartementet mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen opprettholder planene om å oppføre et Utøya-minnesmerke på Sørbråten.

Oslo (NTB/Nettavisen): Avdukingen av minnesmerket ved Utøya etter terrorangrepene 22. juli 2011, blir utsatt i ett år, opplyser kommunalminister Jan Tore Sanner.

Regjeringen går likevel inn for å opprettholde Sørbråten som sted for minnesmerket, til tross for naboenes protester.

Naboene lover nå videre kamp for å få endret plasseringen av minnesmerket.

- Valg av kunstverk og plassering av dette på Sørbråten ligger fast. Stortinget har bevilget penger til et minnested på Sørbråten i Hole, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Mer tid til planlegging
Utsettelsen gjør at man får brukt mer tid på å planlegge blant annet hvordan beboerne skal skjermes for trafikken som minnesmerke vil medføre.

- Det gir oss også muligheter til å jobbe mer med skjermingstiltak rundt minnestedet som beplantning, og tiltak i forbindelse med trafikkhåndtering og tilgjengelighet, sier Sanner på regjeringens hjemmeside.

Mandag kveld var alle de berørte partene samlet til et møte om det omstridte 22. juli-minnestedet som er planlagt på Sørbråten ved Utøya med kommunalministeren og kulturminister Thorhild Widvey (H). Etter møtet opplyste Sanner at minnesmerket først vil bli åpnet 22. juli 2016, og ikke samme dato i 2015, som tidligere planlagt.


MINNESMERKET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Mange har reagert på det store inngrepet i naturen, og naboene frykter alle turistene.


Håpet å slippe minnesmerke
Naboene hadde håpet å slippe et minnesmerke etter Utøya-tragedien på Sørbråten.

I begynnelsen av april overleverte naboene 1100 underskrifter mot minnesmerket til kommunalministeren utenfor Stortinget. De ønsker ikke en stor tilstrømming av reisende som de frykter at et slikt monument vil føre med seg.

- Hvorfor skal vi bo i et fengsel? Det var ikke vi som gjorde noe galt i 22 Juli 2011. Hvorfor ønsker staten oss kollektivt straffet? undret talsperson for Utøya-naboene, Ole Morten Jensen.

- Vi forventer at regjeringen kommer med positive nyheter, sa han til Nettavisen snakket med ham før mandagens møte.

Fortsetter kampen
- Saken er utsatt med ett år, men de holder fast ved Sørbråten. Det betyr at kampen vår fortsetter, sier Jørn Øverby til Ringerikes Blad etter møtet

Han er skuffet over at staten ikke har lyttet til beboerne og flyttet minnesmerke til et annet sted med utsikt til Utøya som de mener er bedre.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere