RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PÅ TIDE: - Det er på tide med ytterligere tiltak målrettet mot unge, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).
PÅ TIDE: - Det er på tide med ytterligere tiltak målrettet mot unge, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Regjeringen setter inn nye tiltak mot unge i Nav-kø

Sist oppdatert:
Regjeringen foreslår en rekke nye tiltak for å hindre at enda flere ungdommer havner utenfor arbeidslivet. – For lite, for seint, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det er arbeidsledigheten blant ungdom som øker mest. Derfor mener vi det nå er på tide med ytterligere tiltak målrettet mot denne gruppen, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til NTB.

I løpet av det siste året har det blitt 31.000 flere arbeidsledige i Norge. Halvparten av de nye ledige er personer i alderen 15– 24 år. 13 prosent av alle menn under 25 år er arbeidsledige.

Totalt vil pakken av nye forsterkede tiltak belaste statsbudsjettet for neste år med 250 millioner kroner, hvis den blir vedtatt.

Det føler Eriksson seg trygg på at den vil bli – til tross for at ventelig svært vanskelige budsjetforhandlinger står for døra. Støttepartiene – Venstre og Kristelig Folkeparti – er også opptatt av ungdom som faller ut av, og de som står i fare for å forbli utenfor, arbeidslivet, poengterer Eriksson.

Har inndekning

Regjeringen bevilger mer penger til enkelte tilskudd og prioriterer kompetanse og utdanning:

* Lærlingtilskuddet til bedriftene økes med 2.500 kroner.

* Antall tiltaksplasser for ungdom økes med 1.000.

* Folk under 30 år skal kunne få opplæring gjennom Nav i inntil to år.

* Permitterte som starter utdanning mister ikke retten til dagpenger.

I tillegg foreslår regjeringen å øke antallet studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning med 350 og bruk av arbeidstrening for å hjelpe de som har droppet ut av videregående skole med å fullføre utdanningen.

– Dette er tiltak som regjeringen prioriterer i sitt budsjettforslag, og der er det derfor inndekning for den. Det er tiltak som er helt i tråd med det våre samarbeidspartier har støttet i tidligere budsjetter, sier Eriksson til NTB.

– For lite, for seint

For én uke siden sto Ap-leder Jonas Gahr Støre på talerstolen på Utøya og slaktet regjeringens politikk for å stanse økningen i ungdomsledigheten. Det er feil at utviklingen har gått raskere enn ventet, slik regjeringen hevder, mener han.

Allerede for to år siden så bedrifter, økonomer og arbeidslivsorganisasjoner forvarslene til den utviklingen vi nå opplever, ifølge Støre. Under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i våres foreslo Ap nettopp en ungdomspakke. Den stemte regjeringspartiene ned.

– Når regjeringen nå først kommer med tiltak, hilser vi dem selvsagt velkommen, men dette bekrefter bare at regjeringen har vært for passiv. Det monner for lite og tiltakene kommer for seint, sier Ap-lederen til NTB.

LO-leder Gerd Kristiansen fastslår ikke uventet at «det går for treigt».

– Vi vil ha flere tiltaksplasser enn regjeringen foreslår, høyere lærlingtilskudd og flere penger inn i Nav-systemet, sier Kristiansen til NRK. (©NTB)

Steinar.Schjetne@ntb.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere