Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen sier nei til heroinrøyking i sprøyterom

Helseminister Bent Høie (H) avviser nå lovforslaget om å gjøre det lovlig for rusmisbrukere å bruke sprøyterommene til å inhalere heroin.

(NTB): - Det å åpne for legalisering av røyking i sprøyterommet, vil gjøre det til et sted der det er lovlig å bruke narkotika som ellers er forbudt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

Dermed vender regjeringen etter noen måneders vurdering tommelen ned for lovforslaget til daværende helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), om å avkriminalisere heroinrøyking i sprøyterom. Forslaget fikk bred politisk tilslutning, blant annet fra regjeringens støtteparti Venstre og hadde til hensikt å redusere smitte- og infeksjonsfare, og ikke minst faren for overdosedødsfall.

Venstre er fortsatt tilhenger av det rødgrønne forslaget, og beklager overfor NTB at helseministeren ifølge partiet systematisk sier nei til å prøve ut behandlingstiltak som kan hjelpe de tyngste narkomane.

Venstre beklager

- Sprøyterom er behandlingsrom for rusavhengige. Så lenge Norge ligger på Europa-toppen i overdosedødsfall, må vi prøve ut og høste kunnskap om ethvert tiltak som kan redusere antallet dødsfall, også røyking av heroin i sprøyterom, sier helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth (V).

Høie poengterer imidlertid at Stortinget med sprøyteromloven i 2004 ønsket å gi sprøytenarkomane et sted der de kunne få livsreddende hjelp hvis de satte en overdose heroin. Når man røyker heroin er det minimal fare for overdosedødsfall.

Dermed vil sprøyterommene framstå som et fristed for narkotikabruk, hvis heroinrøyking også blir avkriminalisert, mener han.

- Stortinget advarte allerede da det ble åpnet opp for sprøyterom mot at de skulle bli fristeder som undergraver forbudet mot narkotika, sier statsråden.

Vil behandle bedre

Høie har imidlertid lagt tyngre vekt på flere kritiske innvendinger fra blant annet brukernes interesseorganisasjoner, politiet og Psykologforeningen – «andre instanser, som også har greie på dette», ifølge statsråden. Han mener utbygging og utbedring av behandlingstilbud og helsehjelp er riktige områder å sette inn innsatsen på.

Helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet beskylder Høie og regjeringen for å ha en tilnærming som ikke er kunnskapsbasert.

- Det er helt uforståelig at man tror at å tillate den heroinbruken som er minst farlig skal føre til at ungdom og andre blir oppmuntret til å begynne med det fordi man ser på dette som et fristed, som Høie kaller det, sier han.

Både politiet og statsadvokatene har i sine høringssvar gitt uttrykk for at de frykter nyrekruttering hvis forslaget blir vedtatt. Micaelsen framholder imidlertid at det er er tunge høringsinstanser som har motsatt standpunkt. (©NTB)

Kommentarer til denne saken