RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen sier nei til syriske bombeofre

IKKE KAPASITET: Ifølge ferske tall fra UNHCR har Tyrkia mottatt nærmere 800.000 syriske flyktninger. UNHCR ber Norge om å ta imot 375 av disse. Mange trenger medisinsk hjelp, noe Norge mener kommunene ikke har kapasitet til å gi. Foto: Reuters / NTB scanpix
IKKE KAPASITET: Ifølge ferske tall fra UNHCR har Tyrkia mottatt nærmere 800.000 syriske flyktninger. UNHCR ber Norge om å ta imot 375 av disse. Mange trenger medisinsk hjelp, noe Norge mener kommunene ikke har kapasitet til å gi. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Hosam Katan
Sårede fra Syria velges bort når Norge skal ta imot 375 nye kvoteflyktninger fra Syria. Skammelig og uakseptabelt mener SV. Også KrF og Venstre mener det er uakseptabelt.

– I den verste flyktningkatastrofen på ti år sier verdens rikeste land at de bare kan ta mot 1.000 flyktninger og de skal være friske og uskadde. Det er skammelig og uakseptabelt, sier SVs Karin Andersen. 

Hun lurer på hvilket land i verden som har råd til å ta imot skadde barn og flyktninger, hvis ikke Norge har det.

– Skal vi ikke hjelpe de som trenger det mest? Skal de skadde sitte igjen, mens vi henter de friske, uskadde og velutdannede? Det må da være grenser for hva verdens rikeste land skal kunne gjøre. Dette må regjeringen straks endre og sikre kommuner som bosetter flyktninger dekning for utgiftene, sier SV-representanten.

Hun sier hun forventer at regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre nå setter hele sin tyngde inn og sikrer at skadde barn FN vil vi skal ta mot, får komme. 

Sliter med utfordringer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) begrunner utvelgelsen med utfordringer som Norge sliter med.

– Dette viser et dilemma. På den ene siden vil vi hjelpe de som trenger hjelp. Alle flyktningene trenger hjelp. Samtidig må vi ta høyde for noen av utfordringene vi har i Norge, sier Anundsen til Aftenposten.

Utfordringene i Norge henger sammen med at kommunene selv opplyser at de ikke kan ta imot flere syke syriske flyktninger med store medisinske behov enn de som kommunene allerede har sagt ja til. Utlendingsdirektoratet (UDI) har derfor besluttet å avslå en svært høy prosent av sakene som omfatter de som trenger gjenbosetting aller mest.

UDI er i ferd med å plukke ut 375 syriske flyktninger i Tyrkia som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har godkjent. En stor andel av flyktningene som FN ønsker at Norge skal ta imot, trenger langvarig legehjelp. Ifølge UNHCRs siste oversikt fra 11. juni, sitter det nå 773.864 syriske flyktninger i leire i Tyrkia.

Kommune-nei

UDI advarte Anundsen i en epost 2. mai om at det var «krevende» å fylle Norges kvote med syriske flyktninger. «Syke, sårbare, handikappede barn og bombeofre utgjør en stor del av de syriske flyktningene UNHCR vil at Norge skal gjenbosette fra Tyrkia», skrev UDI.

– Det skaper et press i kommunene og helsevesenet som vi også må ta hensyn til i utvelgelsen av de 375 plassene som gjenstår. Det betyr ikke at vi overhodet ikke tar imot syke, men det må legges vekt på dette i utvelgelsen, sier Anundsen.

I regjeringserklæringen slår Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre det fast at Norge skal prioritere «kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering». Venstre og KrF gikk motvillig med på formuleringen, ifølge Aftenposten, og det er denne formuleringen som nå gjør at regjeringen kan si nei til sårede syriske flyktninger.

Fra før har Norge sagt ja til å ta imot 625 syriske flyktninger fra leire i Libanon og Jordan. De første 65 kom til Norge i forrige uke, og resten skal bosettes i landets kommuner i løpet av sommeren. 25 prosent av dem har behov for langvarig og til dels omfattende helsebehandling. Kommunene mener de ikke har mer å gå på.

Skuffelse

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er som SV svært skuffet over at Norge ikke kan hjelpe gruppen som NOAS mener trenger mest hjelp.

KrF-representant Geir Bekkevold sier det er uakseptabelt å si nei til å ta imot hardt sårede og traumatiserte flyktninger fra Syria. Venstres partileder Trine Skei Grande ber Anundsen ta grep og sier det er uakseptabelt hvis man ikke klarer å fylle kvoten uansett hvilke kriterier man bruker. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere