Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ikke lenger så steil i den betente kraftledningssaken i Hardanger.

Endre traséen
Han har lyttet til lokale patrioter og røster i eget parti, og kommer nå med nye planer for monstermastene i Hardanger. Det bekrefter Stoltenberg og Terje Riis-Johansen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Vi tar engasjementet fra Vestlandet til etterretning, og vil la det holdes en ny, uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Hovedgrepet skal være å endre traseen for den omstridte kraftlinjen i Hardanger, men regjeringen åpner også for å vurdere sjøkabler på nytt.

- Regjeringen tar på alvor det sterke ønsket om ytterligere å redusere inngrepene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Derfor ber regjeringen om en ny gjennomgang av sjøkabelalternativet. Samtidig inviteres kommunene til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traseen. I mellomtiden begrenser vi den fysiske anleggsaktiviteten til det som er felles for både den vedtatte linjen og en eventuell sjøkabel.

Ifølge Stoltenberg har det vært en god saksbehandling i denne saken - som nå har blitt enda bedre.

Sterkt press
Ifølge den nye planen skal mastene plasseres høyere på fjellet, slik at de blir mindre synlige over fjorden. Det kan også hende at traseen blir slik at ledningen ikke krysser fjorden på samme vis - et forslag som ble forkastet da Sima-Samnanger-forslaget ble kjent 2. juli.

Tirsdag klokken 14 startet Stoltenberg møtet med de 15 Hordalands-politikerne.

- Vi skal sikre strømforsyningen til Bergen, samtidig som vi skal ivareta det lokal engasjementet, sa Jens Stoltenberg til møtedeltakerne, før han sendte alle pressefolk ut av møteværelset.

- Et hån
En av deltakerne på møtet er Os-ordfører Terje Søviknes (Frp). Han hadde store forventninger til møtet.

- Jeg forventer at det kommer noe nytt på bordet, og at denne delegasjonen ikke har reist hele denne veien forgjeves over fjellet, for det ville være et hån mot oss alle, sa Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) til Nettavisen rett før møtet.

Les også. - Et hån om det ikke kommer noe nytt

- Jeg håper at vi som et minimum får et signal om en skikkelig time out, at man blir enige om at man må se på saken på nytt, gjerne med nye friske øyne fra uavhengige fagpersoner. Vi må bli enige om faktagrunnlaget, vi er jo ikke det engang, sa Os-ordføreren engasjert.

Nettavisen følger saken.