RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen stopper oljestreiken(Ny)

Sist oppdatert:
Regjering i statsråd har vedtatt tvungen lønnsnemd i oljestreiken, som dermed er over med øyeblikkelig virkning
Det er ventet at den norske oljeproduksjonen vil være tilbake på normal nivå fra og med lørdag etter at streiken har pågått en ukes tid.

- Norges streikende oljearbeidere vil gå tilbake til arbeid umiddelbart, med landets oljeproduksjon normalisert innen lørdag, sier leder Terje Nustad i OFS til Dow Jones.

Det var gårsdagens melding fra arbeidsgiversiden, Oljeindustriens Landsforening (OLF), om full lock out på alle felt som ikke allerede var omfattet av streik som var utslagsgivende. Lockouten som skulle gjennomføres fra klokke 24.00 mandag og ville ha rammet så godt som all norsk olje- og gassproduksjon.

- En slik opptrapping av arbeidskonflikten ville medført produksjonsstans på tilnærmet alle felt på sokkelen og fått store samfunnsøkonomiske virkninger. Norsk naturgass leveres etter langsiktige salgskontrakter, og en stans i produksjonen ville ført til at Norges troverdighet som sikker gassleverandør ville blitt alvorlig svekket, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i en kommentar.

Regjeringen følger dermed sporet fra tidligere storkonflikter i Nordsjøen, med dagens vedtak om tvungen lønnsnemd i oppgjøret mellom OLF på den ene siden og fagforeningene Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Lederne på den andre.

OLF fikk full uttelling for sitt ultimatum satt frem torsdag morgen. Streiken rakk bare å ramme omkring 375.000 fat pr. dag, eller 13 prosent av Norges samlede oljeproduksjon før den nå er over.

- En produksjonsstans vil også ha svært negative konsekvenser for det internasjonale oljemarkedet med økte oljepriser som resultat. Forhandlingssituasjonen mellom partene var fastlåst, og det var utsikter til at konflikten kunne bli langvarig. Regjeringen mener at i denne situasjonen var det ingen annen utvei enn å la konflikten løses ved bruk av tvungen lønnsnemnd, sier Høybråten videre.

Fordi Stortinget ikke er samlet, er vedtak om lønnsnemndbehandling gjort ved provisorisk anordning av regjeringen i Statsråd.

Den tredje oljefagforening NOPEF har allerede kommet til enighet med OLF i sine forhandlinger, mens Rikslønnsnemda får ansvaret for å fastsette oppgjøret for OFS og Lederne.

De norske oljeselskapene reagerer ikke på vedtaket om tvungen lønnsnemd i dagens handel på Oslo Børs. Vedtaket var ventet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere