Norge er i ferd med å få et helt nytt politisk landskap, noe som bekreftes i den ferske meningsmålingen som Sentio har laget for Nettavisen og Amedia.

Det mest oppsiktsvekkende er Senterpartiet, som med 15,6 prosents oppslutning må tilbake til EU-striden for å finne noe lignende.

Fremgangen for de rødgrønne skyldes ikke Arbeiderpartiet, men meningsmålingen tyder på at Jonas Gahr Støre kan begynne å håpe på å bli statsminister fra 2021.

Det mest oppsiktsvekkende med tallene er ikke at den samlede oppslutningen bak Høyre og Ap er så lav (den er 48,5 prosent), men de store velgervandringene til partiene på ytre venstre:

SV og Rødt har nå 13,1 prosent totalt, mens MDG - som ikke er like lett å plassere på en høyre/venstre-skala - har 3,9 prosent.

Målt i mandater er utsiktene enda dystrere for den borgerlige fireparti-regjeringen. Kristelig Folkeparti har et lønnlig håp om å komme over sperregrensen på fire prosent, mens Venstre etterhvert ligger langt, langt bak.

Mandatberegningen viser at de tidligere rødgrønne regjeringspartiene (SV, Ap og Sp) samlet vil få 95 mandater og rent flertall på Stortinget. Hvis gallupen blir valgutfallet, vil Jonas Gahr Støre kunne bli statsminister uten å trenge støtte fra De Grønne og Rødt.

Sentio-direktør Arve Østgaards analyse er at Senterpartiet fremstår som det eneste virkelige opposisjonspartiet til regjeringen, og mener at det er årsaken til fremgangen.

Sannsynligvis gjelder det samme SV og Rødt. Velgere som er opptatt av likhet, går for de radikale alternativene fremfor Arbeiderpartiet.

Partiene som nå har fremgang vil trolig bare fortsette å pøse på med sin kritikk av regjeringen. Det gjør det vanskelig for Arbeiderpartiet å få en tydelig rolle.

På høyresiden er gallupen et tegn på at velgerne straffer krangel og tafatthet. En firepartiallianse som knapt er ute fra Granavolden før krangelen begynner, trekker ikke til seg velgere.

PS! Hva mener du? Blir Jonas Gahr Støre den neste norske statsministeren, eller vil Erna Solberg evne å snu skuta?