Justisdepartementet skal den siste tiden ha jobbet med å utrede det juridiske grunnlaget for å innføre portforbud i Norge.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil legge fram flere opplysninger om saken om kort tid, melder NRK , som meldte om saken onsdag.

Les også: Dansk professor slår alarm om smitte­tiltak: –⁠ Kan gjøre mer skade enn nytte

At portforbud nå diskuteres i forvaltningen, kommer fram i de offentlige journalene til departementet. Dokumentet «Høringsnotat – forslag om hjemmelsgrunnlag for portforbud – Departementsforeleggelse», ble journalført 21. desember i fjor.

NRK skriver at Justisdepartementet har bedt norske ambassader i utlandet om å rapportere om hvordan portforbud er håndhevet og innført i flere europeiske land.

Mæland deltar på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Se også: Siste nytt om koronasituasjonen i Norge

- Skal svært mye til

Spørsmålet er likevel hvor langt unna man er en situasjon hvor blant annet portforbud kan bli aktuelt her til lands.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier nemlig til NRK at det skal svært mye til for at et portforbud blir aktuelt.

- Da landet stengte ned 12. mars ble det ikke innført portforbud. Tvert imot oppfordret vi folk til å bevege seg utendørs hver dag, men med god avstand til andre. Mobiliteten i samfunnet ble kraftig redusert gjennom nedstengningen den gangen og smittetallene falt like raskt i Norge som i land med portforbud, sier Nakstad.

Han legger til at portforbud ikke ville vært formålstjenlig som tiltak slik situasjonen er nå, samt slik den forventes å kunne bli videre i vinter. Nakstad sier imidlertid at denne type tiltak kan bli aktuelt hvis virusets sykdomsfremkallende egenskaper endrer seg vesentlig, og etterlevelsen i samfunnet blir betydelig lavere.

R-tallet har økt til 1,4

I forrige uke ble det meldt om 3.740 koronatilfeller i Norge. Det er en økning på 16 prosent fra uka før.

Samtidig har det vært en nedgang i antall testede de siste to ukene, fremgår det av Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 53.

Andelen positive koronatester økte fra 2,0 prosent i uke 51 til 3,6 i uke 53.

R-tallet, som viser hvor mange personer en smittet smitter videre, beregnes nå til 1,4.