*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil bruke Munch som døråpner

Oslo (NTB): Edvard Munchs kunst må være med å bli en døråpner for norske samtidskunstnere i utlandet, mener kulturministeren.

Fredag la kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) fram Norges første stortingsmelding om visuell kunst. Her er et eget kapittel viet hvordan Munchs kunst kan presenteres enda bedre internasjonalt. Kulturministeren har også valgt å la Edvard Munchs tresnitt «Hode ved hode» pryde forsiden av meldingen.

- Det ligger store muligheter i å bruke Munchs kunst som en døråpner internasjonalt for norske samtidskunstnere, på linje med hvordan Henrik Ibsen til en viss grad har fungert som døråpner for Jon Fosses dramatikk, heter det blant annet i meldingen.

Kulturministeren sier at regjeringen med stortingsmeldingen legger opp til den største satsingen på visuell kunst noensinne.

- Med denne stortingsmeldingen presenterer regjeringen et bredt spekter av tiltak som vil øke kvaliteten på hele det visuelle kunstfeltet over hele landet og gi publikum et bedre tilbud. Målet er blant annet å gi det visuelle feltet større oppmerksomhet og økt publikumsoppslutning, sier Huitfeldt.

I meldingen foreslås det som ventet også å avvikle garantiinntekten for kunstnere. Ordningen skal erstattes med nye stipendordninger med lengre varighet enn ordinære arbeidsstipend. Det foreslås også å opprette en arrangørstøtteordning for det visuelle feltet under Norsk kulturfond. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.