Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vil fjerne priskontroll på gårdsbruk

Oslo (NTB): Regjeringen vil ha et friere marked for salg av landbrukseiendommer, og pris skal ikke lenger være avgjørende for om et gårdsbruk kan få konsesjon.

Onsdag varslet landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) at det skal legges fram et lovforslag om dette for Stortinget, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Et livskraftig og dynamisk landbruk er avhengig av et velfungerende marked for omsetting av landbrukseiendom, sier Listhaug.

I dagens konsesjonslov er pris det første av fem punkter det særlig skal legges vekt på når det avgjøres om det gis konsesjon. Spørsmålet det skal tas stilling til er «om den avtalte prisen tilgodeser en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling». I påvente av en ny lov har departementet allerede gitt beskjed om at prisen ikke skal tillegges avgjørende vekt.

Listhaug mener priskontrollen kan ha uheldig virkninger fordi den kan dempe eiernes vilje til å investere i landbrukseiendom.

- De som eier slik eiendom, vil oftest ikke være innstilt på å gjøre investeringer som de ikke kan regne med å få igjen i prisen konsesjonsmyndighetene vil godta ved et senere salg, sier Frp-statsråden. Kontrollen har i praksis bremset prisveksten på gårdsbruk. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler