RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen vil gi politiet økt mulighet til overvåking

VIL ENDRE LOVEN: Justisminister Anders Anundsen.
VIL ENDRE LOVEN: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nytt lovforslag på høring.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har nylig sendt ut et nytt lovforslag på høring som vil gi politiet økt mulighet til å sette opp falske basestasjoner for å overvåke mobiltelefoner.

Dette er samme type utstyr som Aftenposten har avslørt er blitt brukt i Oslo sentrum, og som kan brukes til å overvåke mobiltrafikken. Politiet har allerede i dag mulighet til å bruke falske basestasjoner for å regulere og ta kontroll over mobilnettet, men ifølge avisen bruker de denne muligheten i liten grad i dag.

Med de nye lovforslagene vil imidlertid både politiet og sikkerhetstjenestene få utvidede muligheter og vil slippe å måtte gå til retten for å få godkjenning for slik overvåking, skriver Aftenposten.

Regjeringen ønsker at politiet skal ha mulighet til å bruke de såkalte IMSI-fangerne også uten at det foreligger konkret mistanke om kriminelle handlinger.

Men det kan være et inngrep i alminnelige borgeres privatliv som det er grunn til å være svært betenkt over, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Advokat John Christian Elden mener det mest interessante med lovendringsforslaget er at departementet faktisk anser det nødvendig å fremme det.

– Det tyder jo på at dagens praksis er ulovlig, sier Elden.

Svarfristen på høringsforslaget er i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere