*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil ha tiggere ut av Norge

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Regjeringen vil utvise utenlandske tiggere som styres av bakmenn.

13.04.12 08:05

Målet er å hindre menneskehandel. Forslaget legges fram for Stortinget senere i år.

Utvisningene skal skje selv om det er lov til å tigge, og selv om EØS-borgere har rett til å være i Norge, skriver Aftenposten.

Justisminister Grete Faremo (Ap) presiserer at tigging i utgangspunktet er tillatt i Norge, og at det ikke skilles mellom nordmenn og andre.

- Det kan likevel ikke utelukkes at det kan være organiserte bakmenn og menneskehandel involvert i tigging, sier Faremo til Aftenposten.

Tiltaket for å hindre utenlandske tiggere i norske gater ett av 35 tiltak i regjeringens ferske statusrapport på handlingsplanen mot menneskehandel.

Regjeringen vil bruke utlendingsloven for å bortvise eller utvise utlendinger av hensyn til den offentlige orden eller sikkerhet, men åpner også for å endre regelverket.

- Det er viktig for oss å se om vi trenger nye regler for å komme menneskehandel til livs. Om tiggingen er organisert, og mennesker blir utnyttet, er vi over i forhold som det er viktig for oss å bekjempe, sier Faremo.

Aftenposten har pratet med Trifon Valeriu (43), som på torsdag tigget med en pappkopp på Karl Johans gate.

- De pengene jeg får inn, går rett i lommen min og så rett til Romania. Vil de sende oss ut? Det hadde vært en katastrofe for meg og min familie. Det er umulig å tjene nok penger til mat hjemme, sier Valeriu.

43-åringen sier til avisen at han har vært i Norge i et par år sammen med sin kone, og at pengene han samler i koppen går til mat og byggemateriale hjemme i Romania.

Valeriu opplyser at han har klart å spare til tre rom: et til barna, ett til foreldrene og et til seg selv og kona.

Han sier at han ikke kjenner til om det brukes bakmenn blant tiggerne.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.