Regjeringen vil holde bompengemøte hemmelig

Statssekretæren til Monica Mæland inviterer til møte om bompenger og arealpolitikk i Bergen. – Det legges opp til at deltakerne kan møte pressen etterpå, skriver Anders Bjørnsen Werp. 

Statssekretæren til Monica Mæland inviterer til møte om bompenger og arealpolitikk i Bergen. – Det legges opp til at deltakerne kan møte pressen etterpå, skriver Anders Bjørnsen Werp.  Foto: Roald, Berit

Snart skal omegnskommunene, regjeringen og Bergen møtes for å diskutere bompenger og transport. Dette møtet vil statsrådene Monica Mæland (H) og Ketil Solvik Olsen (Frp) skal være lukket.

30.05.18 21:44

(BA.no): – Jeg er bekymret for at det legges opp til at møtet ikke skal være offentlig, sa byråd Anna Elisa Tryti i bystyremøtet i dag, onsdag.

Hun minner om at det er tre forvaltningsnivåer som er samlet: Kommuner, fylke og stat.

Møtet er 6. juni. Askøy, Lindås, Os og Fjell er invitert til å forhandle med Bergen, fylket og staten om de nye byvekstavtalene.

Disse avtalene skal sørge for to ting: At all vekst i persontransport skal tas med sykkel, kollektiv og gange - i tillegg skal utbygging skje rundt kollektivknutepunkt gjennom fortetting.

Les mer: Rødt: - Offentlige veier bør ikke bompengefinansieres

– Bør være offentlig

– Vi legger opp til at deltakerne kan møte pressen umiddelbart etter møtet, skriver Anders Bjørnsen Werp i invitasjonen. Han er statssekretær for Monica Mæland.

– Møtet bør være offentlig, sier Tryti.

– Det er også utrolig viktig at både opposisjon og posisjon i de ulike kommunene er med, sier hun.

I svaret til regjeringen understreker Tryti at de har hatt gode erfaringer med åpne møter fra forhandlingene om byvekstavtalen som Bergen kommune allerede har inngått.

– Derfor vil vi oppfordre til samme praksis i reforhandlingene, skriver hun.

Leder i komité for miljø- og byutvikling Geir Steinar Dale (Ap) antyder at regjeringen legger opp til å bryte offentlighetsloven.

– Vi forventer at de holder seg til de vanlige reglene, sier han og sikter til reglene som skal sikre møteoffentlighet.

Poenget er enkelt og greit at også nabokommunene, som vokser fordi de ligger i nærheten av Bergen, kan bli tvunget til å stoppe med å legge til rette for spredt boligbebyggelse.

Spredt boligbebyggelse gjør det vanskelig å lage et effektivt kollektivtilbud, og det må til skal man oppnå en nullvekst i personbiltransporten.

Tryti sier at den store utfordringen med reforhandlingen av den nye avtalen er at det er lite «gulrot» og mye «pisk». Det er ikke allverdens av goder for omegnskommunene å hente i avtalen, med andre ord.

Les mer: Derfor er MDG plutselig mot bompengesjokk

Les mer fra Bergensavisen her.

Fakta

Miljøløftet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.