Regjeringen vil innføre ny overvåking

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Stoltenberg slår fast at Arbeiderpartiet vil overkjøre resten av regjeringspartiene.

28.06.10 12:00

HUK (Nettavisen): Onsdag denne uken ble det klart at det er et flertall i Europaparlamentet for å utvide det såkalte Datalagringsdirektivet, slik at også hva du søker etter på internett skal lagres.

Et av de grunnleggende prinsippene i det svært omstridte direktivet er at innhold ikke skal lagres, men dette prinsippet er dermed under angrep.

Les også: EU vil lagre dine Google-søk

Ap sier de vil ta hensyn til personvernet
I Soria Moria II-erklæringen går det fram at Senterpartiet og SV vil stemme imot en eventuell innføring av direktivet i Norge, mens Arbeiderpartiet er positive så fremt det ikke har alvorlige innvirkninger på personvernet i Norge.

Forslaget som nå har flertall i EU-parlamentet kom opp på et høringsseminar om Datalagringsdirektivet for et par uker siden. Den gang sa assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas at han mente at informasjon fra søkemotorer ikke var all verden interessant for Kripos, og at han så på det som et betydelig inngrep i personvernet.

Regjeringen vil foreslå implementering
Nettavisen har flere ganger den siste tiden forsøkt å få en kommentar fra statsminister Jens Stoltenberg om denne saken. På en pressekonferanse fredag formiddag svarte han derimot på Nettavisens spørsmål om hvordan regjeringen vil håndtere denne saken.

- I regjeringen har vi blitt enige om å være uenige, på samme måte som vi var i saken om den nye ekteskapsloven. Vi vil legge fram et forslag om implementering av direktivet i høst, der SV og Senterpartiet tar dissens, sa Stoltenberg.

Høyre kan avgjøre
Han slo samtidig fast at denne saken har vært oppe og er ferdig behandlet i Arbeiderpartiet.

Det er dermed ikke lenger noen tvil om at Norge vil implementere direktivet, til tross for at justisminister Knut Storberget også er svært kritisk til den nye utviklingen i EU:

- Dette vil jeg advare sterkt imot. Hvis direktivet utvides til å omfatte søk, så vil også jeg si nei til det. Her krysses det en grense som er uakseptabel. Lagring av innhold, slik som dette vil innebære, er helt uakseptabelt, sa han fredag til Aftenposten.

Skattelistene kan forsvinne
For å få forslaget gjennom trenger derimot Arbeiderpartiet støtte fra Høyre. Høyre har formelt sett ikke konkludert i saken, men har gitt klar beskjed om at de nå ønsker å forhandle med regjeringen om en innføring av direktivet - mot styrking av personvernet på andre steder.

Ifølge det Nettavisen erfarer betyr det trolig at det vil bli slutt på full offentliggjøring av skattelister.

- En svart dag
I en uttalelse om avgjørelsen til Europaparlamentet sier Fremskrittspartiets talsmann i personvernsaker, Bård Hoksrud, følgende:

- Onsdagens vedtak i EU-parlamentet, var en påminnelse om at personvernet er på vikende front og at det er sterke krefter i sving som ønsker å overvåken landenes innbyggere. Vedtaket var derfor et sterkt tilbakeslag for enkeltmenneskets personvern, og gårsdagens vedtak dersom det blir fulgt opp må kunne karakteriseres som en svart dag for alle som er opptatt av enkeltmenneskenes frihet og rett til personvern. Dette viser også at det er sterke krefter som ønsker et totalt overvåkingssamfunn, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag