Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

De rødgrønne vil gi 1.000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge.

19.09.13 20:25

Den rødgrønne regjeringen vil gi 1.000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge. Saken må godkjennes av det nye Stortinget.

Flyktningene skal plasseres i flere norske kommuner og kommer først om noen måneder.

-Flyktningkatastrofen i Syria blir bare større og større. Nabolandene er i ferd med å knekke sammen under presset. FNs høykommissær for flyktninger sier at hvis ikke andre land bistår litt med å avlaste det trykket, vil ikke disse landene være i stand til å gjøre sin del av jobben, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Tilleggskvoten er kun for flyktninger fra Syria som er anerkjent av FN og som fortrinnsvis oppholder seg i Libanon og Jordan. Den totale utgiftene er anslått å være på omtrent 770 millioner kroner, opplyser Utenriksdepartementet.

Borgerlig splittelse
Nyheten blir ikke tatt godt imot i Fremskrittspartiet.

- Vi mener at det beste Norge kan gjøre for å avhjelpe situasjonen rundt Syria er god og effektiv nødhjelp i nærområdene. Det er et tiltak som vil hjelpe mange, mange flere mennesker enn dem som det nå diskuteres, sier Siv Jensen.

I KrF og Venstre, som for tiden undersøker mulighetene om en ny borgerlig regjering med Frp og Høyre, ønskes nyheten velkommen.

- Dette er mennesker som har opplevd grusomme ting, og kan Norge være med å ta et ansvar og hjelpe noen av disse synes jeg det er en veldig god idé, sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til NRK.

- FN har lenge bedt det internasjonale samfunnet ta større ansvar, og Venstre har lenge ment at Norge må ta et større ansvar, sier sentralstyremedlem Guri Melby (V).

Ikke først ute
I Europa er det Sverige og Tyskland som hittil har tatt imot flest syriske flyktninger.

I både Sverige og Danmark har regjeringene åpnet for at flyktninger fra de mest krigsrammede områdene i Syria kan få automatisk asyl.

Over to millioner syrere har flyktet fra hjemlandet på grunn av borgerkrigen. 97 prosent av dem frister en ekstremt kummerlig tilværelse i leirer i Syrias naboland Jordan, Libanon og Tyrkia. Over halvparten av flyktningene er barn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.