Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) oppfordret regjeringen til å legge frem tiltak som skal hjelpe nordmenn med de rekordhøye strømregningene.
– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregningen, får en redusert strømregning eller støtte til å betale den, sa hun i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.
Les også: Galopperende priser - nå skal EU ta strømgrep
Nå vil regjeringen øke bostøtten for å kompensere.
– Senterpartiet og Ap har vært veldig bekymret for de veldig høye strømprisene den siste tiden og over tid. Vi er opptatt av å avhjelpe folk. Vi vil derfor komme med forslag i Stortinget om et par ukers tid for å hjelpe de som rammer hardest, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til VG.
Denne høsten har strømprisene herjet i Norge og Europa. Den siste uken har prisene steget til værs i flere deler av Norge, og det er sjeldent vi har hatt så høye priser om sommeren.
Analysesjef i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt advarer:
– Det kan fort dreie seg om 2.000 kroner mer i måneden for en vanlig husholdning som forbruker 20.000 kilowattimer i året, sier Lilleholt.
Les også: Nye tall bekrefter: Strømmen har aldri vært dyrere
Fremmer tiltak
Onsdag morgen la ulike partier frem mulige tiltak som skal hjelpe til med å håndtere de dyre strømprisene, skriver NRK.
De fleste partiene var enige om ett tiltak - nemlig å øke bostøtten. Det er den statlige ordningen skal hjelpe mennesker med lave utgifter og høye boutgifter.
SV varslet på tirsdag at de krever strømtiltak i løpet av en uke, og at de ønsker høyere bostøtte. Stortinget skal stemme over en rekke strømpristiltak på torsdag, inkludert høyere bostøtte.
Både Høyre og Frp har lagt fram lignende forslag onsdag. Høyre foreslår midlertidig økning i bostøtten og sosialhjelpen for å hjelpe husstander med dårlig råd i forbindelse med de høye strømprisene. Frp vil kutte moms på strøm til private husstander fra 1. november.
– Dette går utover vanlig folk. Derfor mener vi at både elavgiften og momsen på strømmen må fjernes ut året i første omgang, sier Sylvi Listhaug til NRK.
Les også: Mot dramatisk kampvotering i Ap: Full krangel om kjønn
– Må bygge flere kabler
For tre uker siden ble strømkabelen North Sea Link koblet sammen, dette binder Norge og Storbritannia direkte sammen. Den stod for 40 prosent av Norges netto-eksport av strøm i forrige uke.
Det er politikerne avgjør hvor strømkabler skal plasseres rundt om i landet.
– Det er imidlertid uvanlig at det er så ekstreme svingninger i markedet internt i landet som det siste året, sier Lilleholt til Nettavisen.
Les også: Hvis Norge rammes av strømkrise, slår en kriseplan inn. Den er hemmelig
Han tror svingninger blir vanlig kost, ettersom mer av markedet skal utgjøres av fornybar energi. Skal man sikre seg mot regionale skjevheter i Norge i fremtiden, må det fysiske endringer til:
- Vi har en flaskehals i nettet, og klarer ikke å flytte nok kraft mellom nord og sør. Vil de jevne ut prisene, må de bygge flere kabler.