*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil tillate e-sigaretter med nikotin

Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Regjeringen åpner for å tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter i Norge – men vil forby bruk i røykfrie områder.

26.10.15 11:47

Forbrukerne vil dermed slippe å måtte kjøpe elektroniske sigaretter med nikotin på nettet, dersom Høyre og Frp får det som de vil.

Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter, ifølge et notat om tobakksdirektivet som tirsdag skal sendes ut på høring. Mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte med vanlige sigaretter.

Samme røykeforbud

Men regjeringen vil ha slutt på at e-sigarettrøykere kan dampe på munnstykkene sine på steder der røykeforbudet gjelder. I dag er det opp til eieren av lokalene å tillate, eller forby, røyking av e-sigaretter.

Bakgrunnen er en rapport fra Folkehelseinstituttet som viser at de nikotinrelaterte farene ved passiv damping er de samme som ved passiv tobakksrøyking, særlig for personer med hjerte- og karsykdommer, barn og gravide.

I tillegg peker helsemyndighetene på at enkelte e-sigaretter er svært like sigaretter, og at det kan være vanskelig å se forskjell på røyk og damp i et lokale, noe som gjør tilsynsmyndighetenes arbeid vanskeligere.

Kreftforeningen er skeptisk til å tillate e-sigaretter med nikotin, blant annet fordi det kan skape nikotinavhengighet.

– Og vi vet jo også lite om helsemessige konsekvenser på lang sikt, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til TV 2.

Større advarsler

Samtidig skjerpes reglene for merking av tobakksvarer. Heretter skal advarslene dekke halvparten av overflaten på pakker med sigaretter, rulletobakk og vannpipetobakk. For andre tobakksprodukter skal advarselen dekke en tredel av overflaten.

I tillegg til den vanlige advarselen om at røyking dreper, skal all røyketobakk heretter også merkes med at «tobakksrøyk inneholder over 70 kreftfremkallende stoffer». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.