Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vurderer norsk Mali-bidrag

- Terroren må ikke virke inn på vurderingen av Norges eventuelle deltakelse i Mali, mener utenriksministeren.

Norge vurderer sammen med Sverige og de nordiske landene om man skal engasjere seg sterkere i Mali. Dette skal skje uavhengig av terroren i Algerie.

- Det som skjedde i Algerie skal ikke påvirke denne diskusjonen overhodet. Vi skal verken være mer eller mindre med enn vi tidligere har vært. Dette fordi det er et veldig viktig poeng at vi ikke lar våre vurderinger styres av terrorister, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

Støtterolle
Ifølge utenriksministeren har det lenge vært klart at det er en betydelig fare i Nord-Afrika, og spesielt i Nord-Mali, for at grupper som Al-Qaida skulle etablere seg i Mali.

- Det må vi som internasjonalt samfunn jobbe mot. Her har vi ulike roller. FN har jobbet hovedsakelig mot en afrikansk styrke. Men vi andre kan se om vi kan gå inn i en støtterolle. Den diskusjonen har vi hatt siden før terroren begynte, sier Eide.

Han advarer mot å bruke Algerie-tragedien som et argument mot eller som et argument for å gå inn med styrker.

- Det viktige er at vi har en selvstendig diskusjon om det er riktig å gå inn eller ikke.

Åpne dører
Han sier at Frp-leder Siv Jensen slår inn en åpen dør når hun krever et sterkere norsk engasjement i Mali

- Det har vært oppe til samtaler i Nordisk krets om vi kan gjøre noe sammen. Først og fremst som en mulig støtte til den afrikanske fredsstyrken som FN har vedtatt. Vi har ikke konklusjonen på det, men dette er samtaler vi har hatt. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte om det blir noe av, men dette er noe vi jobber med, sier utenriksministeren.

Han understreker at Norge lenge har jobbet med en dialog med det muslimske brorskap for å se om man kan bidra til en demokratiseringsprosess som alternativer til de mer ekstreme bevegelsene.

Ny linje
Eide sier at det «gleder ham» at Siv Jensen for første gang på mange år er tilhenger av norske soldater i Afrika.

- Tidligere har det vært ganske stor motstand i Fremskrittspartiet for å sende norske soldater til Afrika. Hvis dette er en ny og mer internasjonalistisk linje fra Siv Jensen, ønsker jeg det velkommen. Så håper jeg også at hun er med på den bredere diskusjonen om mer politiske tiltak, sier Eide.

(©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget