STORTINGET (Nettavisen): I Norge er det strenge regler for hvordan vi skal bruke flagget på offentlige flaggstenger. Rundt om i norske kommuner er det per i dag ikke lov å flagge med annet enn det norske flagget, det samiske flagget eller kommune- eller fylkesflagget.
Det er noen få snevre unntak knyttet til enkelte arrangementer.
Men etter en høringsrunde hvor regjeringen fikk over 3000 svar, har de lagt frem et forslag om å liberalisere flaggloven. I praksis vil det bety at kommunene får mye større mulighet til å flagge med FN-flagget, regnbueflagget og andre flagg på offentlige flaggstenger.
Les mer: Nå kan alle stortingspolitikerne få millionlønn: – Flaut
200-årsjubileum
Departementet forklarer selv at det er mange som har svart i høringsrunden at det er bekymret for at det svekker det norske flaggets posisjon.
Saksordfører og stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) er skeptisk til forslaget, og på taket av Stortinget spør han: «Hva er galt med det norske flagget?»
– Hva er problemet med dette forslaget?
– Problemet er at regjeringen bruker 200-årsjubileet for flagget på å utvanne flaggloven. Jeg synes det er en veldig dårlig idé, sier Njåstad og utdyper:
– Jeg ser ingen grunn til å gå vekk fra denne loven. Fellesskapsfølelsen rundt hva som er på de offentlige flaggstengene er viktig, og samler oss alle. Det bør ikke bli en splittende politisk sak på kommunalt nivå, sier han.
Les også: Stadig flere politikere vil avskaffe kongehuset: – Helt historieløst
Njåstad er bekymret for at det vil skape splittelse og svekke posisjonen for det norske flagget, om det blir nærmest fritt frem hva som kan flagges.
– Hva med pride, som mange kommuner ønsker å vise støtte til?
– Jo, på mange måter kan de gjøre det. Men dette er snakk om de offentlige flaggstengene. Det er ingenting i veien med å henge det opp andre steder. For eksempel langs gater eller på torget. Men offentlige flaggstenger bør være forbeholdt det norske flagget, det samiske eller kommunens flagg, sier han.
Det er ikke snakk om å endre forskriften for flagging med fremmede staters flagg. Det vil fortsatt kun være forbeholdt spesielle arrangementer som en høflighetsgest ved besøk fra andre land - og kan ikke flagges uten at det norske flagget henger ved siden av.
Les mer: Nytt knivangrep i Oslo hver tredje dag - Nå skal regjeringen stoppe gjengene
Regjeringen: – Blir ikke fritt frem
Statssekretær Paal Pedersen fra Høyre slår tilbake mot Njåstad, og mener det er bare moderate endringer som gjøres i flaggloven.
– Vårt forslag innebærer kun en moderat endring fra dagens regler, og gir kommunene et noe større handlingsrom til å flagge med andre flagg enn det norske, det samiske og kommune- eller fylkesflagget, sier han til Nettavisen og presiserer at det ikke blir noe fritt frem:
– Dette betyr imidlertid ikke at det blir fritt frem på offentlige flaggstenger. Flagging må fortsatt skje i forbindelse med et arrangement, en markering eller en merkedag av allmenn interesse.
Les mer: Gir klimaendringer skylda for covid-19: – På tide å roe seg ned
Regjeringen mener det er bra med mer fleksibilitet, og mener kommunene selv vil løse dette på en god måte, og tror ikke det vil bidra til mer splittelse.
– Høringsinnspillene viser at kommunene i liten grad har opplevd krevende prosesser eller splittelser knyttet til dette spørsmålet. Kommuner som fortsatt ønsker at det kun skal flagges med det norske flagget, det samiske flagget og kommune- og fylkesflagg fra kommunens bygninger, har fortsatt mulighet til å velge det, sier Pedersen.