RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Latvias statsminister Laimdota Straujuma legger en stemmeseddel i valgurnen i Jaunmarupe under nasjonalvalget i Latvia lørdag.
Latvias statsminister Laimdota Straujuma legger en stemmeseddel i valgurnen i Jaunmarupe under nasjonalvalget i Latvia lørdag. Foto: Ints Kalnins (Reuters)

Regjeringskoalisjonen vinner valget i Latvia

Sist oppdatert:
Den sentrum-høyre-orienterte regjeringskoalisjonen i Latvia vinner lørdagens parlamentsvalg, mens russiskvennlige Harmonisentrum blir enkeltpartiet med flest seter.

Venstreorienterte Harmonisentrum, som er alliert med partiet til Russlands president Vladimir Putin, vant 25 av de 100 setene i parlamentet. Men partiet vil mest sannsynlig fortsatt måtte finne seg i være i opposisjon ettersom det ikke har noen andre partier å gå i koalisjon med.

Les også: Regjeringskoalisjonen mot seier i Latvia

Partiet tiltrekker seg mye av sin støtte fra Latvias russiske minoritet, som utgjør rundt en firedel av befolkningen.

Regjeringskoalisjonen vant på sin side 61 seter, men tallet kan øke til 68 dersom et fjerde parti velger å bli med i koalisjonen. Den består av liberalkonservative Enhet med statsminister Laimdota Straujuma i spissen, det grønne sentrumspartiet ZZS og høyrenasjonalistene NA.

Russland-frykt

Tallene ble gjort kjent etter at stemmene fra 1.000 av i alt 1.054 valglokaler var talt opp søndag.

Valget lørdag ble overskygget av frykten for at russiske myndigheter skal forsøke å destabilisere den tidligere Sovjetstaten, og den sittende regjeringen har blant annet bedt om økt NATO-nærvær i frykt for trusselen i øst.

– Folk ville ha forandring, men de har begynt å bli redde, sier Arnis Kaktins fra meningsmålingsinstituttet SKDS til nyhetsbyrået AFP søndag, og viser til situasjonen mellom Ukraina og Russland.

– Det er ingen overraskelse. Den eksisterende koalisjonen har god støtte, sier president Andris Berzins til TV-kanalen LTV søndag morgen etter at de nesten endelige resultatene ble kjent.

Samles i november

Til tross for at Harmonisentrum kapret en firedel av setene i parlamentet, har partiet likevel gjort et dårligere valg enn for tre år siden, da de fikk 31 stemmer.

Den nye nasjonalforsamlingen samles for første gang den 4. november. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere