RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringskrise i Danmark

Foto: Bax Lindhardt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det har vært et dramatisk døgn, sier SF-lederen, som går ut av regjeringen.

Det danske partiet SF forlater regjeringen, og partiets leder går av. Det bekreftet partileder Annette Vilhelmsen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

- Dette har vært en vanskelig sak for regjeringen og en vanskelig sak for meg, sa den avtroppende partilederen.

- Det viste seg umulig å holde partiet samlet. Jeg tar konsekvensen av det, forklarte hun.

- Partiet trer ut av regjeringen
Vilhelmsen opplyste at partiet vil kalle inne til et ekstraordinært landsmøte der ny leder skal velges.

- Det har vært et veldgi dramatisk døgn. I dag har jeg truffet beslutningen om ikke å stille som formann og at partiet trer ut av regjeringen, sa hun.

Hun avslørte også at det til tider har vært stor uenighet i regjeringen.

- Vi er tre forskjellige partier, og vi ser ikke alltid likt på tingene. Det tror jeg man trygt kan si, sa Vilhelmsen i sin oppsummering av regjeringssamarbeidet.

VANSKELIG DAG: - Dette har vært vanskelig for regjeringen, og det har vært vanskelig for meg, sa Annette Vilhelmsen på pressekonferansen.

Nyheten kommer etter flere kaotiske dager i dansk politikk. Flere av medlemmene i det danske Folketinget har nektet å være med på en avgjørende avstemming om salget av Dong Energy til Goldman Sachs. Etter seks timers forhandlinger onsdag kveld var saken ennå ikke avklart.

Beslutningen om å forlate regjeringen skal ha kommet ti minutter før partiet skulle gå til avstemming om Dong-aksjen.

- Dette er noe av det mest pinlige jeg har vært med på, uttalte et av SFs folketingsmedlemmer, Ole Sohn, på vei inn til avstemmingen, ifølge Politiken.

Enhedslistens forslag om å utsette behandlingen av Dong-saken, ble avvist med 94 mot 30 stemmer i Folketinget. 2 representanter unnlot å stemme, melder NTB.

Ny regjering trolig fredag
Men Vilhelmsen sa på pressekonferansen at SF vil fortsette å være en del av det parlamentariske grunnlaget for en regjering bestående av sosialdemokratene og det liberale partiet Radikale Venstre, ifølge Berlingske Tidende.

Den konservative avisen skriver på sin liveblogg at statsminister Helle Thorning-Schmidt og Radikale Venstres leder Margrethe Vestager møtes senere torsdag for å sette sammen en ny regjering bestående av de to partiene. Den nye regjeringen ventes å bli presentert fredag.

Flere departementer ventes å bli slått sammen, ifølge Berlingske Tidende. Seks stillinger i regjeringen blir ledige når SF trer ut av den.

KRISEMØTE: Folketingsmedlem Özlem Cekic fra Socialistisk Folkeparti snakker med journalister i det hun ankommer et krisemøte i partiet sent onsdag kveld.

I OSLO: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt møtte sin norske kollega Erna Solberg i Oslo i oktober i fjor. Nå slår den danske regjeringen sprekker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere