*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringspartiene sier blankt nei til E-sjefen

- Å overvåke all datatrafikk er uaktuelt, sier Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder og justispolitiske talsperson Ulf Leirstein Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Etterretningssjef Kjell Grandhagen vil ha muligheten til å overvåke all tele- og datatrafikk til og fra Norge, men får tommelen ned fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet

– Vi er innstilt på å gi etterretningstjenesten de verktøy den trenger, men å overvåke all datatrafikk er uaktuelt, sier Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder og justi

spolitiske talsperson Ulf Leirstein til NTB.

– Jeg tror vi skal være glad for at politikerne til sjuende og sist bestemmer. Vi er nødt til å gjøre flere avveininger enn etterretningssjefen, tilføyer han.

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes sier Grandhagen går altfor langt.

– Masseovervåking er ikke forenlig med hensynet til personvern i et liberalt demokrati, sier Elvenes.

Bedre verktøy

I et større intervju med NTB søndag slo etterretningssjefen fast at det er vanskelig med dagens metoder å avsløre alvorlige straffbare handlinger, som terror, narkotikasmugling og spredning av barneporno.

– Vi må ha spesifikke mekanismer som gjør det mulig for oss å avdekke de mest alvorlige truslene, sa Grandhagen.

Han skulle gjerne sett at Etterretningstjenesten hadde tilgang til all tele- og datatrafikk som går til og fra Norge, noe de ifølge ham ikke har i dag.

– Men det betyr selvsagt ikke at vi må lese alle menneskers epost og lytte på alle mulige mobilsamtaler, anfører han.

Ber politikerne ta grep

Planleggingen av terrorangrepene i Paris nylig var ikke lett å oppdage, mener Grandhagen, til tross for at det ble skaffet til veie våpen og annet utstyr.

– Om man vil gjøre noe med dette, så må man se på ulike virkemidler. Jeg tror det er viktig å se på etterretnings- og sikkerhetstjenesters tilgang til trusselinformasjon, og det er også viktig å se på hvilket ansvar telekom- og internettindustrien skal ha i dette. De bør spørre seg selv om det er helt greit å være tilrettelegger for terrorkommunikasjon, sier Grandhagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Han vil ikke selv presentere et konkret forslag til løsning, men spiller ballen videre til regjeringen og Stortinget.

– Dette er krevende samfunnsutfordringer som først og fremst våre politikere er nødt til å gripe tak i, sier E-sjefen.

Åpner for nye virkemidler

Leirstein har stor forståelse for behovet Grandhagen skisserer og utelukker ikke nye virkemidler.

– Men overvåking må først skje ved konkret mistanke i den enkelte sak og etter domstolsprøving. Hvis ikke er vi raskt tilbake til tidligere tiders politiske overvåking, sier han til NTB.

– I tiden som kommer bør man se nærmere på ulike muligheter for å avsløre cyberkriminalitet og illegal virksomhet på nettet, tilføyer Høyres Hårek Elvenes. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.