Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringstilhenger skutt i Thailand

En leder av den regjeringsvennlige rødskjortebevegelsen i Thailand ble skutt og såret i et attentat onsdag.

Kwanchai Praipana, som har ledet tusener av rødskjorter i demonstrasjoner i Udon Thani-provinsen i det nordlige Thailand, satt utenfor huset sitt da han ble skutt av ukjente gjerningsmenn. Han ble skadd i et bein og en arm. Det melder NTB.

Politioberst Kowit Tharoenwattanasuk sier at de har sett fra et overvåkingskamera at en bronsefarget pickup kjørte forbi, og at noen i bilen avfyrte flere runder mot huset.

Skyteepisoden kan bidra til å høyne spenningen i landet etter at statsminister Yingluck Shinawatra innførte unntakstilstand i Bangkok fra midnatt tirsdag for å hanskes med demonstrasjonene mot regjeringen hennes.

Innførte 60-dagers unntakstilstand for Bangkok
Regjeringen i Thailand innførte 21. januar unntakstilstand, i første omgang for 60 dager.

Unntakstilstanden trer i kraft onsdag 22. januar når en ny nødkommandosentral er satt opp og vil omfatte hovedstaden og naboprovinsene, melder Reuters.

Målet er å begrense og stoppe protestbevegelsens stadige blokkeringer av departementer og andre kontorer, inkludert forsøk på å stenge den thailandske statsministerens kontor.

Unntakstilstanden gir landets sikkerhetsmyndigheter fullmakt til å innføre portforbud, pågripe mistenkelige personer uten å måtte sikte dem, mediesensur, forby politiske møter med mer enn fem personer og erklære deler av hovedstaden forbudt område for dem som ikke har spesialtillatelser.

- Skal ikke bruke makt
Arbeidsminister Chalerm Yubamrung skal føre tilsyn med gjennomføringen av unntakstilstanden og garanterer at dette vil skje i tråd med internasjonale standarder.

- Vi kommer ikke til å bruke makt. Vi har ikke planlagt å splitte opp demonstrantene, og vi har fortsatt ikke annonsert et portforbud, sa han.

Opposisjonen krever statsminister Yingluck Shinawatras avgang og vil i stedet innsette et ikke folkevalgt råd. Leder for demonstrantene, Suthep Thaugsuban, mener unntakstilstanden vil styrke deres kamp.

- Jeg er sikker på at flere folk i Bangkok nå vil komme og slutte seg til protesten vår, sa Suthep til en samling av demonstranter ved Lumpini Park, et av veikryssene som opprørerne har okkupert de siste ni dagene.

Uvisst for norske turister
Foreløpig vites det ikke sikkert hvordan unntakstilstanden vil påvirke nordmenn og andre som skal reise til Thailand.

- Vi vil selvsagt forholde oss til UDs reiseråd. I tillegg er vi tett på situasjonen og får daglige rapporter fra vår ansvarlige i Bangkok, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby, til NTB.

Generelt har Apollo få reisende til Bangkok. Flesteparten av deres kunder reiser til Bangkok som en avslutning på reisen sin i Thailand før de drar hjem til Norge.

- Vi vil tilby dem andre steder å reise dersom det ikke er mulig å dra til Bangkok, sier Begby og tror ikke situasjonen vil utgjøre et stort problem for dem så lenge UD ikke endrer på reiserådene.

Star Tour har ingen turister i Bangkok, men har 44 norske turister på øyer rundt i området.

- Vi sender informasjon til alle våre kunder som har fløyet til Bangkok. Foreløpig vet vi ikke hvordan situasjonen kommer til å påvirke dagliglivet, så våre ansatte følger turistene tett opp. Men i utgangspunktet betyr ikke dette noe for kundene våre, sier kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena Petersson, til NTB.

Fortløpende sikkerhetsvurdering
Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, sier situasjonen foreløpig er veldig uoversiktlig. Hun forteller at ambassaden gjør fortløpende vurderinger med hensyn til reiseråd.

- Det er for tidlig å si om situasjonen blir verre når unntakstilstanden er innført. Dersom demonstrantene fortsetter som før og myndighetene griper inn, må vi se om vi må oppgradere rådene vi gir, sier hun til NTB.

I utgangspunktet tror ikke Nordgaard flytrafikken vil bli påvirket av unntakstilstanden.

- Alle parter er veldig opptatt av at situasjonen ikke skal berøre flyplasser og turister. Det er blandede meninger om unntakstilstanden. Flere mener imidlertid at konflikten har holdt på for lenge og at det er bra at unntakstilstanden blir innført, sier hun.

Selv håper ambassadøren unntakstilstanden fører til at partene setter seg ved forhandlingsbordet og prøver å finne fram til en kompromissløsning. (NTB)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken